Musorujsag
Élő Eredmények

Részletek a mai sajtótájékoztatóról

Sky
Bár még korántsem nyugodhatunk meg, a grénoble-i kórház ma délelőtti sajtótájékoztatóján kiderült, csekély mértékben javult Michael Schumacher állapota.
Michael Schumacher (Fotó: MTI/EPA/GIORGIO BENVENUTI) Michael Schumacher (Fotó: MTI/EPA/GIORGIO BENVENUTI)

Nagy érdeklődés övezte a grénoble-i egyetemi kórház sürgősségi osztályán délelőtt 11 órakor tartott sajtótájékoztatót. A média képviselői előtt a vasárnap súlyos síbalesetet szenvedő Michael Schumachert kereső orvosi stáb két tagja, Dr. Jean-Francois Payen, Dr. Emmanuel Gay, valamint a kórház vezető munkatársa és a Schumacher család barátja, professzor Gérard Saillant tette tiszteletét.

Payen beszámolójából kiderült, a hétszeres világbajnok állapota a hétfő esti vizsgálatok során váratlan javulást mutatott, minek következtében az éjjel másodszor is megműtötték a németet. Koponyáját újra megnyitották, hogy csökkentsék benne a nyomást, bal oldaláról pedig egy újabb vérömlenyt távolítottak el. „Tegnap késő este egy újabb CT-vizsgálatot végeztünk el, és némi javulást láttunk. Egy lehetőség nyílt meg előttünk, és a család beleegyezésével egy második műtétet is végrehajtottunk, hogy eltávolítsuk a vérömlenyeket. Erre a műtétre éjjel került sor. A ma reggel elvégzett újabb CT-vizsgálat csekély javulást mutatott, s több jel is arra utal, hogy most már úgy érezhetjük, jobban uraljuk a helyzetet, mint tegnap.” – mondta Payen.

Kollégája, Dr. Emmanuel Gay hozzátette: „Volt egy, a többinél nagyobb hematóma a koponya baloldalán, amely elérhető helyen volt. Ennek eltávolítása nem jelentett kockázatot, köszönhetően annak, hogy már jobban irányításunk alatt tartjuk a koponyaűri nyomást. Ahogy kollégám is mondta, a CT kimutatta, hogy az említett hematóma eltűnt, és a koponyaűri nyomás is javult. De az is kiderült, hogy még így is sok vérömleny van az agy környékén, amelyeket meg kell még vizsgálnunk. Jelenleg ennél többet nem tudunk, folyamatosan vizsgáljuk a helyzetet” – fogalmazott, később pedig hozzátette, kellemesen meglepődtek, amikor ma reggel látták az újabb CT eredményeit.

Fellélegezni ugyanakkor Payen szerint még túl korai. „A helyzetet jobban uraljuk már, mint tegnap, de még nem mondhatjuk azt, hogy már elmúlt a veszély. Azt viszont elmondhatjuk, hogy némi időt nyertünk. Még egyszer hozzáteszem: a következő néhány óra meghatározó lehet” – mondta.

A Schumachert 1999-ben silverstone-i lábtörése után is kezelő francia idegsebész, Gérard Saillant professzor nem kezelőorvosként, csupán a család barátjaként van jelen Grénoble-ben, ám az újságíróknak ezúttal is nyilatkozott. „A család most is itt van: Corinna, a gyerekek, a testvér, a feleség családja. A döntést az orvosi csapat hozta meg, miután egyeztetett a családdal, a német orvosokkal (Schumacher háziorvosa, Dr. Johannes Peil is a helyszínen tartózkodik – a szerk.) és velem. De még mindig aggódunk. Vannak könnyebb és nehezebb időszakok. A helyzet valamelyest jobb, mint tegnap. De realistának kell maradnunk, és ezt a család is tudja.”

„Egyelőre nem beszélhetünk arról, mi fog történni, milyen esély van a gyógyulásra. Nem is lenne helyes jóslásokba bocsátkoznunk, és nem is fogunk válaszolni ilyen kérdésekre. Butaság lenne részünkről arról beszélni, mi lesz holnap, holnapután vagy éppen két év múlva. Idegsebészeti szempontból nem tudjuk még megmondani, miként alakul az állapota, egészen addig, míg fel nem ébresztjük a kómából” – szögezte le Saillant professzor.

Az orvosok kiemelték, amíg szükséges, Schumacher mesterséges kómában tartják, állapota ugyanakkor az elmúlt 24 órában stabilabbá vált – de még mindig kritikusnak számít. „Még mindig megvan az esélye a komplikációknak, most a legfontosabb, hogy stabilizáljuk a helyzetet, ehhez szeretnénk időt nyerni. Ami a jövőt illeti, sok mindenre oda kell figyelnünk, még számos probléma áll előttünk” – mondta Payen, aki az újságírói kérdésre elárulta, egyelőre nem kerülhet szóba, hogy Schumachert átszállítsák egy németországi kórházba.

A Forma–1 korábbi szakorvosa, Gary Harstein elsőre pozitívan értékelte a mai sajtótájékoztatón hallottakat. „Hosszabban is fogok majd írni erről, de ez egy nagyon érdekes és egészen pozitív sajtótájékoztató volt” – kommentált az amerikai.

A grénoble-i kórház illetékesei kiemelték, a későbbiekben nem várható, hogy minden nap sajtótájékoztatót tartanak – amennyiben lesz újdonság Schumacher állapotával kapcsolatban, azt a kórház sajtóosztálya fogja megosztani a közönséggel.

További tartalmak