Musorujsag
Élő Eredmények

Az FIA kiadta a hivatalos nevezési listát

FIA
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) nemrég ismertette a Forma-1-es világbajnokság hivatalos 2014-es nevezési listáját, melyen az összes már szerződéssel rendelkező versenyző állandó rajtszáma feltüntetésre került.
Sebastian Vettel az élen az Indiai Nagydíjon 2013. október 27-én. MTI/EPA/Valdrin Xhemaj Sebastian Vettel az élen az Indiai Nagydíjon 2013. október 27-én. MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Az FIA decemberben jelentette be, hogy a 2014-es versenyévad előtt minden versenyző választhat magának egy számot 2-99-ig, amit aztán egész Forma-1-es karrierje során viselhet. A szabálymódosítás kihirdetését követő hetekben több pilóta választása nyilvánosságra került, míg egyesek az FIA hivatalos nevezési listájának publikálásáig titokban tartották, melyik rajtszámmal szeretnének nekivágni az idei esztendőnek.

A nemrég nyilvánosságra hozott nevezési lista tanulsága szerint Sebastian Vettel elfogadta a világbajnoknak járó egyes rajtszámot, ám az is kiderült, hogy a német pilóta a trófea elvesztése esetén az ötöst fogja autójára festtetni. A Sauber versenyzőinek választása is a mai napon vált nyilvánossá: a második Forma-1-es évadjára készülő Esteban Gutiérrez a 21-est, tapasztalt csapattársa, Adrian Sutil pedig a 99-est kérte.

Pastor Maldonado úgy döntött, hogy a 13-assal vág neki első lotusos versenyévadának, annak ellenére, hogy a többek által balszerencsésnek tartott szám sokáig „tiltólistán” volt. A listáról kiderül, hogy Nico Hülkenberg a 27-es mellett voksolt, amit a tragikus sorsú Gilles Villeneuve tett „híressé” a sportágon belül. Ezt a számot egy időben Jules Bianchi is szerette volna megkaparintani, a német azonban előbb végzett a bajnokságban, így őt illette a 27-es, a francia pedig a 17-esre „váltott”.

A nevezési listán kisebb meglepetésre Max Chilton is helyet kapott, kinek szerződéshosszabbítása eddig nem került megerősítésére, igaz a Marussia több alkalommal is kijelentette, hogy minden valószínűség szerint 2014-ben is ő lesz Bianchi márkatársa. A brit pilóta 2013-ban mind a tizenkilenc versenyt befejezte, ezzel pedig ő lett az első olyan versenyző, aki újoncévében minden futamon célba tudott érni. A huszonkét éves fiatalembernek egyelőre nincs választott rajtszáma.

A 2014-es esztendő hivatalos nevezési listája

Rajtszám

Versenyző

Csapat

1

Sebastian Vettel

Red Bull-Renault

3

Daniel Ricciardo

Red Bull-Renault

6

Nico Rosberg

Mercedes

44

Lewis Hamilton

Mercedes

7

Kimi Räikkönen

Ferrari

14

Fernando Alonso

Ferrari

8

Romain Grosjean

Lotus-Renault

13

Pastor Maldonado

Lotus-Renault

20

Kevin Magnussen

McLaren-Mercedes

22

Jenson Button

McLaren-Mercedes

11

Sergio Pérez

Force India-Mercedes

27

Nico Hülkenberg

Force India-Mercedes

21

Esteban Gutiérrez

Sauber-Ferrari

99

Adrian Sutil

Sauber-Ferrari

25

Jean-Eric Vergne

Toro Rosso-Renault

26

Danyiil Kvjat

Toro Rosso-Renault

19

Felipe Massa

Williams-Mercedes

77

Valtteri Bottas

Williams-Mercedes

17

Jules Bianchi

Marussia-Ferrari

megerősítésre vár

Max Chilton

Marussia-Ferrari

megerősítésre vár

megerősítésre vár

Caterham-Renault

megerősítésre vár

megerősítésre vár

Caterham-Renault

További tartalmak