Musorujsag
Élő Eredmények

Ibrahimovic nyerte a Puskás Ferenc-díjat

MTI
A svéd Zlatan Ibrahimovic nyerte az év legszebb góljáért járó, idén ötödször átadott Puskás Ferenc-díjat, amelyet hétfőn a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi éves gáláján vehetett át a győztes Orbán Viktor miniszterelnöktől.

A Paris Saint-Germain csatára azzal érdemelte ki az elismerést, hogy 2012 novemberében az angolok elleni barátságos mérkőzésen csaknem 30 méterről, fantasztikus mozdulattal ollózott a kapuba.

A FIFA futballbizottsága által kiválasztott tíz szépségdíjas találatra a FIFA honlapján lehetett szavazni, majd november végétől már csak arra a háromra, amely addig a legtöbb voksot kapta. A másik két jelölt Neymar, az FC Barcelona brazil csatára és Nemanja Matic, a Benfica szerb középpályása volt.

Az első ilyen elismerést a portugál Cristiano Ronaldo kapta, majd a török Hamit Altintop, aztán Neymar, tavaly pedig a szlovák Miroslav Stoch volt a díjazott.

A FIFA  2009-ben története során először nevezett el díjat egy korábbi játékosról, mégpedig Puskás Ferencről, az Aranycsapat 2006 novemberében elhunyt legendás futballistájáról.

A díjról szóló szerződést Joseph Blatter FIFA-elnök és a legendás játékos özvegye írta alá 2009. október 20-án a szintén Puskás Ferencről elnevezett felcsúti futballakadémián.

Az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat idén adták át ötödször a FIFA éves, zürichi gáláján. Az első ilyen elismerést a portugál Cristiano Ronaldo vehette át Puskás Ferenc özvegyétől, majd a török Hamit Altintop, a brazil Neymar, tavaly pedig a szlovák Miroslav Stoch volt a jutalmazott. Idén a svéd Zlatan Ibrahimovic az angolok ellen 30 méterről, ollózva szerzett találatával érdemelte ki a díjat, amelyet Orbán Viktor miniszterelnöktől vett át.

A FIFA futballbizottsága összeállított egy tízes listát, amelynek góljaira a szurkolók szavazhattak a FIFA hivatalos honlapján, majd november végétől már csak az addig a legtöbb voksot kapó háromra. A gálára mindhárom jelöltet meghívták, de csak a győztes gólt hirdették ki, a további sorrendet nem.

Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont volt, így a jelöléshez legalább élvonalbeli bajnoki találkozón kellett születnie. A futballkaput és benne labdát formázó elismerést női játékos is kiérdemelheti.

A Puskás-díj ötlete Csorba Istvántól származik. A FIFA-t 2006-ban keresték meg az elképzeléssel, amelyet Blatter egyértelműen támogatott, de a terveket szerzői és névhasználati jogok miatt csak 2009 decemberében sikerült valóra váltani. A Puskás-díj eszmei atyja időközben elhunyt.

A Puskás-díj odaítélésének feltételei:

– gyönyörű gól legyen (ebbe beletartozhat a távoli lövésből, kitűnő összjátékból vagy például fej fölüli magasságból lőtt gól)

– a mérkőzés fontossága (felnőtt válogatott találkozón, konföderációk által kiírt sorozatokon és élvonalbeli nemzeti bajnoki találkozókon elért gólok számítanak, a fontosabb gól a jobb)

– a gól nem a másik csapat hibájából vagy szerencsével született

– a gólszerző nem viselkedhetett sportszerűtlenül a meccsen, illetve nem doppingolhatott

További tartalmak