Musorujsag
Élő Eredmények

Ecclestone: 2015-ben sem lesz Indiai Nagydíj

Reuters
Bernie Ecclestone kijelentette, minden valószínűség szerint 2015-ben sem rendeznek Indiai Nagydíjat a Forma–1-ben. A távol-keleti ország az eredeti tervek szerint csak egy évet hagyott volna ki.
Sebastian Vettel vezeti a mezőnyt a 2013-as Indiai Nagydíjon (Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj) Sebastian Vettel vezeti a mezőnyt a 2013-as Indiai Nagydíjon (Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)

A Föld második legnépesebb állama 2011 óta adott otthont a Forma–1-es világbajnokságnak, ám miután az Újdelhi közelében fekvő versenypálya üzemeltetői az alacsony nézőszámmal és anyagi nehézségekkel, az F1 mezőnybe pedig a helyi adók és a bürokrácia miatt küszködött, Bernie Ecclestone és a szervezők tavaly arról állapodtak meg, hogy a futam 2014-ben kimarad a versenynaptárból, s 2015-ben egy korábbi, tavaszi időpontot kap benne.

Ecclestone ugyanakkor nemrég a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, jelenleg valószínűtlen a jövő évi visszatérés. „Jelen helyzetben India úgy néz ki, nem rendez futamot jövőre. Talán 2016-ban. A bürokrácia lépésről lépésre megoldja az adóproblémákat és a pénzügyi kérdéseket” – fogalmazott a brit üzletember.

Ami az adóproblémákat illeti, Indiában a Forma–1-et eddig a bevételt megcélzó szórakoztatóipar, nem pedig a sport kategóriájába sorolták, így magasabb adót vetettek ki rá, ráadásul a mezőnynek minden évben meggyűlt a baja a bürokráciával és a helyi vámtörvényekkel is, melyek alaposan megnehezítették a versenyen használt eszközök országba juttatását. Ecclestone tavaly novemberben még úgy nyilatkozott, amennyiben megoldódnak ezen nehézségek, az ország 2015-ben visszakapja helyét a naptárban, s további hat évre biztosítja azt.

Az F1 első embere egyébként azt is kiemelte, Dél-Korea visszatérésére is 2016-ban lehet legkorábban esély. „Itt fel sem merült a következő év, mindig is 2016-ban gondolkodtunk” – mondta. Ecclestone emellett nemrég azt is elárulta, már komoly tárgyalásokat folytat Azerbajdzsánnal egy Forma–1-es futam rendezéséről, melyre akár már 2015-ben, de nagyobb valószínűség szerint 2016-ban sor kerülhet. A helyszín a főváros Baku lenne. „Meglátjuk, sikerül-e megvalósítani jövőre. Ez még nem teljesen tisztázott, de valószínűleg utcai pálya lesz” – fogalmazott a 83 éves üzletember.

Ami a versenynaptár esetleges bővítését illeti, 2015-ben ismét a futamrendezésre esélyes lehet az idei programból végül kimaradt New Jersey, valamint az F1-be visszatérni vágyó Mexikó is.

További tartalmak