Musorujsag
Élő Eredmények

Vettelt nem törte meg csapata nehézkes szezonkezdése

Motorsport Magazin, ESPN
Sebastian Vettel elárulta, egyáltalán nem törte meg, hogy a bajnoki sikereket hozó évek után idén a mezőny hátsóbb régióiban kell harcolnia. A címvédő szerint Kínában is a Mercedes a favorit, de reményei szerint ezúttal a Red Bull is jobb formát mutat majd, mint Bahreinben.
Sebastian Vettel (Fotó: xpbimages.com) Sebastian Vettel (Fotó: xpbimages.com)

A Red Bull címvédője nem lehetett elégedett bahreini hétvégéjével, miután sem az időmérő sem a verseny nem alakult problémamentesen számára. Két hete nem csupán esélytelen volt a legjobb háromba kerülni, de csapattársa, Daniel Ricciardo is legyőzte őt – ráadásul a pályán megvívott csatában.

Miközben a túlságosan alacsony végsebessége miatt egész futam alatt küszködött, Vettel elárulta, nem is akarta igazán megnehezíteni az ausztrál dolgát. „Ha nyolc körön keresztül libasorban haladva a csapattársaddal küzdesz, és ennyire szoros a helyzet, nem védekezel annyira, hogy megkockáztass egy öngólt. A hatodik helyemmel egészen elégedett voltam, de nem teljesen örültem neki, mivel ideális esetben a biztonsági autó mögött elérhető közelségbe került a dobogó. Sajnos én nem tudtam úgy felzárkózni, mint Dani” – idézte a címvédőt a Motorsport Magazin.

Bahreinben egyébként is a korábbiaknál nagyobb mértékben ütközött ki a Red Bull egyik legfőbb gyengéje: az alacsony végsebesség és a Mercedeshez képest kevés motorerő. „Jó lenne, ha korlátlan mennyiségű lóerő állna a rendelkezésünkre. De az elsődleges most a vezethetőség, az irányítás, ami nagyon összetett. Ez most a legfőbb feladatunk, amit meg kell oldanunk. Nem titok, hogy egy kicsit le vagyunk maradva a végsebességek terén” – ismerte el Vettel.

Majd arról is beszélt, korántsem zavarja annyira, hogy a sok győzelmet hozó előző évekhez képest idén megváltozott a szerepe, és üldözöttből üldöző lett. „Már az előző években is nagy volt rajtam a nyomás, sokkal szorosabb volt a küzdelem, mint az eredmény mutatja. Az emberek viszont sokszor csak az eredménnyel foglalkoznak, és nem merülnek el a részletekben.”

„Természetesen szívesebben nyernék, de jelenleg az a nagy kihívás, hogy alkalmazkodjunk az új szabályokhoz, és ráérezzünk az autóra, hogy miként kell vezetni, és milyen hatással vannak rá az új regulák. Az elmúlt évek alatt belerázódtunk egyfajta ritmusba, kívülről, belülről mindent megismertünk, tudtuk, mikor melyik csavart kell meghúzni. Ezek egy része még most is hasznos, ám bizonyos dolgok hozzáadódtak, mások pedig eltűntek. Még nem érzem magam olyan jól a kocsiban, mint szeretném” – magyarázta a négyszeres világbajnok.

Vettel a kínai hétvégétől egyébként nem vár jelentős változást, szerinte a Mercedes ezúttal is kiemelkedik majd a mezőnyből. „Nehéz megjósolni, mire lehetünk képesek. A Mercedes a favorit, de szeretnénk közel kerülni hozzájuk. Hogy mi számít reálisnak? Talán ha a legjobb ötben végzünk, az jó eredmény lesz ahhoz képest, ahol most tartunk. Nagy a különbség közöttünk. Bahrein mindenkiről rossz képet festett, leszámítva a Mercedest. Szerintem itt kicsit talán más lehet a helyzet, de ami a múltat illeti, be kell lássuk, ez a pálya évek óta fekszik a Mercedesnek. A kialakításából adódóan erősek lesznek, és már eddig is remek formában voltak” – tekintett előre a heppenheimi.

További tartalmak