Musorujsag
Élő Eredmények

A gumiknak köszönhetően izgalmas futamnak nézünk elébe?

Pirelli, Auto Motor und Sport
A Kínai Nagydíj pénteki edzésnapját követően több versenyző is a Pirelli abroncsaira panaszkodott, az olasz gyártó azonban nem aggódik és biztos abban, hogy meg tudják oldani a gumik szemcsésedéséből adódó problémákat.
Pirelli (Fotó: xpbimages.com) Pirelli (Fotó: xpbimages.com)

Szokatlanul alacsony hőmérséklet fogadta a Forma–1 mezőnyét Kínában, amelynek következtében több versenyzőnek is problémája adódott a gumikkal. Sokan arra panaszkodtak, hogy csak nehezen sikerült üzemi hőmérsékletre melegíteni az abroncsokat, míg mások szemcsésedést tapasztaltak. Ezúttal – a korábbi évekkel ellentétben – nem csak a bal első gumi okozott fejtörést a pilótáknak.

Délelőtt a levegő hőmérséklete 15, míg az aszfalté 18 fokos volt, amely délutánra 20 fokra emelkedett. A Pirelli emiatt a téli tesztek európai helyszínen mért adatokkal vetette össze a pénteki eredményeket. Az értékelést követően az olasz gyártó úgy véli, hogy nincs ok az aggodalomra. „Két agresszív kör megtétele után a szemcsésedés magától megszűnik” – idézi a Speedweek a Pirelli első emberét.

A cég sportigazgatója, Paul Hembery szerint a gumik izgalmassá tehetik a vasárnapi futamot. „Arra számítottunk, hogy az egyes keverékek között 1,6 másodperces különbség lesz, néhány csapatnál azonban a differencia több mint két másodperc volt, másoknál pedig kevesebb, mint egy másodperc. Átlagosan számítva helyesen kalkuláltunk” – árulta el az Auto Motor und Sportnak a szakember, aki úgy véli, hogy nem lesz egyszerű megtalálni a megfelelő stratégiát.

„A gumik elhasználódása körülbelül 0,3 másodpercet jelent a lágy keveréken, ami a szemcsésedésnek tudható be. A közepes specifikációval körülbelül ennek a fele. Nagyon szoros lehet a csata, két és három cserére kell számítani. Amennyiben az előrejelzéseknek megfelelően az időmérőn esni fog, a futamon pedig nem, még megváltozhatnak a dolgok.”

Az Auto Motor und Sport szakértője szerint, amennyiben vasárnap is hasonló pályaviszonyok uralkodnak, mint pénteken, a lágy-közepes-közepes gumistratégia lehet az ideális választás. „Az élcsapatoknál gyakran előfordul, hogy a vetélytársak stratégiáját követik, hogy ne hibázzanak. Ez esélyt jelenthet a Force Indiának és a Williamsnek is, akik szívesen kísérleteznek” – zárta gondolatait Hembery.

További tartalmak