Musorujsag
Élő Eredmények

Münchenben elkezdődött Ecclestone tárgyalása

Motorsport.com
Csütörtökön kezdetét vette Bernie Ecclestone vesztegetési ügyének tárgyalása, a Forma-1 Menedzsment (FOM) elnöke azonban az ügy komolysága ellenére sem veszítette el humorérzékét, sőt több alkalommal is tréfás választ adott a bíró kérdésére.
Bernie Ecclestone (Fotó: MTI/EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA) Bernie Ecclestone (Fotó: MTI/EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA)

A nyolcvanhárom éves brit üzletember ellen vesztegetés és hűtlen kezelésre való felbujtás vádjával indult eljárás a müncheni bíróságon. A gyanú szerint Ecclestone a Forma-1 kereskedelmi jogainak 2006-os eladásakor 44 millió dollárnyi kenőpénzzel igyekezett rávenni a korábbi többségi tulajdonos Bayern LB kockázatelemzőjét, Gerhard Gribkowskyt, hogy segédkezzen áron alul a CVC-nek eladni a kérdéses 47,2%-os részesedést, hogy ezzel maradhasson pozíciójában.

Az FOM elnöke természetesen kitart ártatlansága mellett, abban az esetben azonban, ha a tárgyalássorozat végén bűnösnek találják, minden valószínűség szerint le kell mondani a sportág élén betöltött vezető szerepéről, sőt akár egy komoly pénzbírság befizetésére, avagy többéves börtönbüntetésre is ítélhetik. Ecclestone mindennek ellenére meglehetősen jókedvűen érkezett meg a tárgyalás helyszínére, humorérzékét pedig a későbbiekben sem veszítette el.

A meghallgatás elején a bíró családi állapotáról kérdezte, tehát feltette neki a kérdést, hogy jelenleg házas, avagy elvált, amire a brit a következőképpen válaszolt: „Volt már részem mindkettőben! De a válásos részre valamiért sokkal szívesebben emlékszem!” – bökte oda Ecclestone, kinek megjegyzését hallva még a bíró is elmosolyodott, majd közölte a kereskedelmi jogok birtokosával, hogy ezek voltak a könnyebb kérdések.

Később Ecclestone egyik írásos nyilatkozata is terítékre került, melyben azt állította, hogy Gribkowsky megzsarolta őt. A brit milliárdos ezzel kapcsolatban a következőt mondta csütörtöki tárgyalásán: „Egyértelmű, hogy pénzt akart! Gyakran megkérdezem az ügyvédeimet, van-e valami német szó a zsarolásra?”

A jelenlegi tervek szerint a csütörtökön induló tárgyalássorozat legkorábban ősszel zárulhat, addig (szintén az előzetes terv szerint) 26 tárgyalási nap lesz, azokat pedig minden alkalommal a hét közepén tartják, lehetővé téve ezzel azt, hogy Ecclestone továbbra is jelen tudjon lenni a Forma-1-es versenyhétvégéken (igaz a kereskedelmi jogok birtokosa 2014-ben sem a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon, sem a legutóbbi kínai megmérettetésen nem tette tiszteletét).

További tartalmak