Musorujsag
Élő Eredmények

Nem viheti haza az igazi serleget a vb-győztes csapat

MTI
A Silvio Gazzaniga által elkészített trófea 10 millió dollárt ér, a 2014-es vb győztese csak 50 ezer dolláros másolatot tarthat meg.

A június 12-én kezdődő brazíliai labdarúgó-világbajnokság résztvevői egy 36 centiméter magas, 4970 gramm súlyú serlegért csatáznak.

A tízmillió dollár értékű kupát 18 karátos aranyból 1971-ben egy olasz szobrász, Silvio Gazzaniga készítette. Először Franz Beckenbauer emelhette magasba az 1974-ben világbajnoki címet szerzett német válogatott csapatkapitányaként.

Mexikóváros, 2013. február 12. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA világbajnoki trófeája a mexikóvárosi képviselőházban 2013. február 12-én. A 2014-es labdarúgó-világbajnokságnak Brazília ad otthont. (MTI/EPA/Alex Cruz)

A trófeát kizárólag a nyitómérkőzésen és a döntőben láthatják a szurkolók, a világesemények közötti időszakokban pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi székházában, egy páncélszekrényben őrzik. A győztes válogatott egy 50 ezer dollár értékű másolatot tarthat meg.

A valódi kupára az összes győztes nevét bevésik, 2038-ban azonban várhatóan új serlegre lesz szükség, mert a mostanin addigra nem marad szabad hely az aranyérmesek számára.

A hivatalosan FIFA Világkupának nevezett trófea elődje, a Jules Rimet-kupa egy vándorserleg volt, melyet a győztes mindig négy évig birtokolhatott. Brazília a harmadik, 1970-es mexikói világbajnokságon aratott sikere után végleg megkapta a trófeát, melyet a dél-amerikai ország labdarúgó-szövetségének székházában őriztek 1983-ig. Harmincegy évvel ezelőtt ismeretlen tettesek ellopták, azóta sem került elő.

További tartalmak