•  

Németország negyedszer világbajnok

Forrás: MTI

A német válogatott nyerte meg a brazíliai labdarúgó-világbajnokságot, miután a vasárnapi fináléban hosszabbításban 1-0-ra legyőzte az argentin csapatot.

A gól nélküli rendes játékidőt követően a mindent eldöntő találatot Mario Götze szerezte a 113. percben. Ez a találat a 171. volt a mostani tornán, ami beállította az 1998-as gólcsúcsot.

A Nationalelf története során 1954, 1974 és 1990 után negyedszer lett világbajnok, ezzel utolérte az örökranglista második helyén Olaszországot. A rekorder öt sikerével továbbra is Brazília.

A két gárda egyedülálló módon harmadszor találkozott a fináléban: 1986-ban 3-2-re a dél-amerikai, 1990-ben 1-0-ra az európai együttes győzött.

Tizenhat góllal a vb-k történetének legeredményesebb játékosa, Miroslav Klose újabb rekordot állított fel, ugyanis 17. győztes vb-meccsén van túl, amivel megelőzte a brazil Cafút.

A találkozót Orbán Viktor miniszterelnök is a helyszínen tekintette meg.

Az első félidő 21. percében Kroos fejelte hátra a labdát a német térfél közepéről, ám a védők felett átszállt, éppen Higuainhoz, aki nagy helyzetben, 16 méterről csúnyán a kapu mellé lőtt.

A 37. percben Müller futott el szépen a bal oldalon, majd a 16-oson belülről visszapasszolt az érkező Schürrléhez, akinek a bal felső sarokra érkező lövését Romero védte szépen.

Az első félidő hosszabbításában egy jobb oldali német szöglet után Höwedes fejelhetett az ötös vonaláról, labdája pedig a kapufán csattant.

A második játékrész 47. percében Biglia ugratta ki középen Messit, aki a 11 méterről lőtt, de kevéssel eltévesztette a jobb alsó sarkot.

A 82. percben Özil futott el a jobb szélen, majd a jó ütemben érkező Kroos elé tálalt, aki 16 méterről a jobb sarok mellé lőtt.

A ráadás 92. percében egy bal oldali német akció végén Schürrle került nagy helyzetbe, hat méterről leadott lövését Romero védte, a kipattanóból pedig a német játékosok nem tudtak ismételni.

A 97. percben Rojo adott be a bal oldalról a német 16-oson belülre, ahol Hummels felett átszállt a labda, az egyedül álló Palacio pedig mellel maga elé vette, majd a kirobbanó Neuer fölött átemelte, de a kaput nem találta el.

A 113. percben Schürrle adott be két védő között szépen a bal oldalról, az ötösre üresen érkező Götze pedig mellel levette a labdát, majd a hosszú sarokba lőtt (1-0).

Nem indult jól a mérkőzés német szempontból, ugyanis Sami Khedira a bemelegítés során megsérült, így helyére Christoph Kramert kellett pályára küldenie Joachim Löw szövetségi kapitánynak.



 

A találkozót mindkét csapat kissé idegesen kezdte, több pontatlanság csúszott a játékba, majd néhány perc után az argentinok visszahúzódtak a térfelükre. A németek átvették a meccs irányítását, de támadásaik nem sikerültek, az első negyedóra két legígéretesebb akcióját pedig egy-egy argentin kontra jelentette, melyek pontatlan beadásokkal zárultak.

Az elődöntőben parádézó német együttes a folytatásban is feltűnően bizonytalanul játszott, ennek "csúcsaként" Kroos ugratta ki Higuaint, ám szerencséjére a Napoli csatára kihagyta a ziccert. Az európai csapat ezt követően is támadott, veszélyt viszont továbbra sem jelentett az argentin kapura, az ellentámadásoknál pedig védelmének továbbra is komoly gondjai akadtak, ráadásul Kramert sérülés miatt le kellett cserélni.

A félidő hajrája nagy iramú, lüktető játékot hozott, a német válogatott játéka feljavult, az argentin kontrák pedig ekkor is veszélyesek voltak, így mindkét oldalon akadt nagy helyzet, az argentinokat egy ízben csak a kapufa mentette meg, gól azonban nem született.

A folytatásban a dél-amerikai csapat kezdett vehemensebben, Messi ziccerbe is került, de nem talált kapuba, majd néhány perc után ismét visszaálltak az argentinok. Negyedóra elteltével egyre feszültebbé vált a hangulat, sok volt a szabálytalanság, helyzetekig nem jutottak el a csapatok. Valamivel a németek tűntek ekkor veszélyesebbnek, az utolsó passzokba azonban rendre hiba csúszott.
A hajrában ismét az argentinok veszélyeztettek, Messi többször zavart tudott okozni a németek hátsó alakzatában, ugyanakkor az európai gárda is mindent megtett a győzelemért, több ígéretes támadást is vezetett. Mindkét csapat egyre fáradtabbnak tűnt az utolsó percekre, de nem tudták döntésre vinni a meccset.

A hosszabbításban a német csapat kezdett jobban, gyorsan ziccerbe került, a gól azonban nem jött össze, mint ahogy a másik oldalon a kapussal szemben álló Palaciónak sem. A ráadás második félideje sokáig eseménytelenül telt, aztán kissé váratlanul egy szép német támadás végén Götze a kapuba talált. Ezt követően az argentinok mindent megpróbáltak, ám igazi helyzetet már nem sikerült kialakítaniuk, így Németország története negyedik világbajnoki címét szerezte meg.

Eredmény, döntő:
Németország-Argentína 1-0 (0-0, 0-0, 0-0)

Rio de Janeiro, Maracana Stadion, 74 000 néző, v.: Nicola Rizzola (olasz)
gólszerző: Götze (113.)
sárga lap: Schweinsteiger (29.), Höwedes (34.), illetve Mascherano (64.), Agüero (65.)

Németország: Manuel Neuer - Philipp Lahm, Jerome Boateng, Mats Hummels, Benedikt Höwedes - Christoph Kramer (Andre Schürrle, 31.), Bastian Schweinsteiger, Toni Kroos - Thomas Müller, Miroslav Klose (Mario Götze, 88.), Mesut Özil (Per Mertesacker, 120.)

Argentína: Sergio Romero - Pablo Zabaleta, Martin Demichelis, Ezequiel Garay, Marcos Rojo - Lucas Biglia, Javier Mascherano - Enzo Perez (Fernando Gago, 86.), Lionel Messi, Ezequiel Lavezzi (Sergio Agüero, a szünetben) - Gonzalo Higuain (Rodrigo Palacio, 78.)

Harmincöt millió dollár a németek jutalma

A friss világbajnok Németország 35 millió dollár jutalmat kap a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől (FIFA), míg a dél-afrikai torna vasárnapi döntőjének vesztese, Argentína 25 millióval vigasztalódik.

A FIFA busásan díjazza a résztvevő válogatottakat: összesen 576 millió dollárt oszt szét a nemzeti szövetségeknek. Ez hatalmas növekedés, ugyanis négy éve, a Dél-afrikai Köztársaságban 420, míg nyolc esztendeje Németországban 300, 12 éve a japán - dél-koreai közös rendezésű vb-n pedig 199 millió volt az összdíjazás.

Ezúttal a harmadik 22, a negyedik 20, a negyeddöntősök 14, a nyolcaddöntősök 9 millió dollárt kapnak. Emellett minden résztvevő ország szövetsége 1,5 milliós felkészülési juttatásban részesült és a csoportkörben búcsúzottak is 8 millióval gazdagodnak.

A mérkőzés statisztikáját IDE kattintva tekintheti meg.
statisztikák
1
0
1
szerzett gól
0
60
labdabirtoklás (%)
40
5
szöglet
3
10
lövés
10
7
kaput eltaláló lövés
2
2
sárga lap
2
0
kettős sárga lap
0
0
piros lap
0
20
elkövetett szabálytalanság
16
+ további adatok

Következő mérkőzés

  • Brazília
  • Hollandia
2014.07.12.
21:40

Friss hírek

Fotók