Musorujsag
Élő Eredmények

A jövőben Görögországba is ellátogat a Forma-1?

CNN, Adam Cooper
A Forma-1 Menedzsment (FOM) elnöke, Bernie Ecclestone nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a száguldó cirkusz a közeljövőben Görögországba is ellátogat. A CNN információi szerint a FOM nemrég a Mediterrán Nagydíj nevet is levédette.
A Forma-1 logója (Fotó:  Photo4 / XPB Images) A Forma-1 logója (Fotó: Photo4 / XPB Images)flga

Idén ősszel Oroszország mutatkozik be a Forma-1 mezőnyének, 2015-ben Mexikó tér vissza a világbajnokság menetrendjébe, 2016-ben pedig a tervek szerint Azerbajdzsán is vendégül láthatja a királykategóriát. A legfrissebb hírek szerint hamarosan még egy új helyszínt üdvözölhetünk, hiszen Görögország is jó eséllyel pályázik arra, hogy helyet kapjon a versenynaptárban. A CNN úgy tudja, hogy a FOM május végén levédette a Mediterrán Nagydíj nevet, a testület első embere pedig felvette a kapcsolatot a verseny szervezőivel, akik egyelőre meglehetősen magabiztosan tekintenek a jövőbe.

„A miniszterelnök is támogatja a Forma-1-es futam ötletét. Most a nemzetközi szövetség utasításaira várunk, melyek elengedhetetlenül fontosak a projekt megvalósításához” – idézi a pálya tervezőjét az egyik legismertebb független F1-es újságíró, Adam Cooper. „A futamnak köszönhetően a világ felfedezhetné a Földközi-tenger történelmi kikötőit, szóval ez egy remek lehetőség volna. Országunk remek ajánlólevéllel rendelkezik, hiszen nagy tapasztalatunk van a komolyabb sportesemények lebonyolításában, ahogyan azt 2004-ben az olimpiai játékok esetében is láthattuk!”

„A görögök érdeklődnek” – közölte Ecclestone. „Szeretnék, hogy tárgyalásba kezdjek a miniszterelnökkel, avagy a polgármesterrel. Majd meglátjuk, van-e elég pénzük a tervek megvalósításához” – teszi hozzá óvatosan a nyolcvanhárom éves brit üzletember, aki korábban is foglalkozott már a görögországi Forma-1-es futam terveivel. A CNN cikke szerint Görögországnak 1 milliárd dollárba kerülne a Forma-1 fogadása. Ez az összeg magában foglalja a versenypálya felépítésének és a tervek szerint 10 évre szóló szerződés jogdíjának költségeit is.

Az általában jól értesült Cooper információi szerint a pálya építését többnyire magánbefektetők finanszíroznák, akik nemrég egy lehetséges helyszínt is kiválasztottak. A városi környezetben létesített aszfaltcsík az ország fővárosától, Athéntól 10 kilométerre épülne fel Keracíniben – a pálya egy kikötő mellett kanyarogna.  Görögország korábban is jelezte részvétei szándékát, a gazdasági világválság és az ország azonban keresztülhúzta a rendezők számításait, 2009 óta pedig nem hallhattunk újabb információkat a tervezett megmérettetéssel kapcsolatban.

További tartalmak