Musorujsag
Élő Eredmények

A McLaren belga tehetsége 2015-ben már a Forma-1-ben bizonyíthat?

Autosport
A McLaren utánpótlásprogramjában szereplő Stoffel Vandoorne 2015-ben akár a Forma-1-ben is bizonyíthat, az istálló vezetői ugyanis megfontolják feljebbléptetését. A csapat versenyigazgatója szerint a jelenlegi helyzetben az a legfontosabb, hogy a belga tehetség felkészültnek érezze magát.
Stoffel Vandoorne (Fotó: Charniaux / XPB Images) Stoffel Vandoorne (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Vandoorne tavaly a Forma-Renault 3.5-ös géposztályában bizonyított (első évében második lett a pontversenyben), idén pedig a GP2-ben folytatja felkészülését, ahol 16 megmérettetés után harmadik a bajnoki tabellán. A 22 éves versenyző eddig két futamgyőzelmet (az elsőt a szezonnyitón, azaz pályafutása első viadalán hódította el) és öt dobogós helyezést szerzett, eredményeivel pedig sokak szerint sikerült egyértelművé tennie, hogy készen áll a Forma-1-es debütálásra. Ezzel a lehetőséggel a McLaren versenyigazgatója, Éric Boullier is számol.

„Még korai volna erről döntetnünk” – nyilatkozta a francia szakember az Autosport egyik riporterének. „Ha a Forma-1-ben akar szerepelni, akkor mindenekelőtt neki is úgy kell éreznie, hogy felkészült a királykategóriára – ha így gondolja, akkor én természetesen nagyon boldog vagyok. Szüksége van egy lehetőségre, mellyel a Forma-1-be kerülhet, de nem minden áron! Most átnézzük a különböző forgatókönyveket. A GP2 is ezek közé tartozik, hiszen még erről a sorozatról is tanulnia kell, több győzelmet kell szereznie és a harcolnia kell a bajnoki címért” – teszi hozzá.

„Az első szezonjában remek munkát végez! A legutóbbi futamokon mindenki láthatta, hogy sikerült komolyan előre lépnie” – utal Boullier a német, a magyar és a belga versenyhétvégére, melyeken Vandoorne szinte folyamatosan ott tudott lenni a dobogón (a legutóbbi hat megmérettetésből négyszer végzett a legjobb három között, a másik ként futamon pedig pontszerző volt).„Rendkívül elszánt, és örömmel látom, hogy lassan teljesen beérik, de még korai volna ezekről a tervekről beszélni, szóval továbbra is nyitott a dolog” – zárja gondolatait a 40 éves sportvezető.

A belga pilóta, aki a spanyolországi és a nagy-britanniai szezonközi teszten már vezethette a McLaren 2014-es autóját úgy érzi, készen áll a Forma-1-es bemutatkozásra. „Ez a második szezonom erős autókkal és a McLarent is tesztelhettem már. Az ember minden évben fejlődik, ez ebben a szezonban különösen igaz. Idén mélyedtem bele legjobban a technikai részletekbe, ami fontos, figyelembe véve az F1-ben történő változásokat. A GP2 hasonlóan a Forma-1-hez nagyon összetett a gumik szempontjából. Ez egy kiváló utánpótlás sorozat, és jól felkészít az F1-re” – nyilatkozta Vandoorne.

További tartalmak