Musorujsag
Élő Eredmények

Räikkönen: Az ERS hátráltatja a Ferrarit a versenyen

Motorsport-Total
Az erőforrás, azon belül pedig az ERS jelenti a Ferrari legnagyobb gyengéjét az idei esztendőben. Kimi Räikkönen elárulta, ennek köszönhetően leginkább a versenyeken szenvednek.
Kimi Räikkönen (Fotó: Price / XPB Images) Kimi Räikkönen (Fotó: Price / XPB Images)

A finn versenyző Monzában csak a 9. helyen ért célba Ferrarijával, mellyel hiába érte utol Sergio Pérezt és Jenson Buttont, megelőzni őket esélye sem volt. Mindez nem csupán a Mercedes-erőforrások idei előnyének eredménye: a Scuderia múlt vasárnap azon kevés csapatok egyike volt, amely a szombati időmérő edzéshez képest nem gyorsult, hanem lassabbá vált az egyenesekben – a szélárnyékozás ellenére is.

Kimi Räikkönen elárulta, a visszaesésnek köze van az ERS-hez, amely idei erőforrásuk leggyengébb pontja. „Versenykörülmények között az ERS az egyik olyan tényező, amelyen javítanunk kell. Egy gyorskörön nem tűnünk annyira rossznak a más hajtóegységet használókhoz képest, de versenytávon elég nehéz dolgunk van. A verseny az a terület, ahol a leginkább küszködünk. Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy a tél folyamán ezen a téren előrelépést teszünk majd. A szezon közepén azonban ez nem egyszerű” – idézte a finnt a Motorsport-Total.

A Ferrari idei hajtóegysége tervezésekor az aerodinamikai szempontot szem előtt tartva a riválisokénál kisebb, s ezáltal kevésbé hatékony turbót alkotott meg. Ez pedig az ERS működésére is hat: a hőenergia-visszanyerő rendszerük (MGU-H) révén képtelenek annyi energiát előállítani és tárolni, mint például a Mercedes, amely kihasználja, hogy az MGU-H töltöttségét nem korlátozzák a szabályok, így az energiatöbbletet egyenesen lóerőtöbbletté alakítja. A Ferrari ezen hátrányossága egyetlen körön még kevésbé szembetűnő, a versenyen, ahol az újratöltés és a használat is folyamatos, viszont erősen kiütközik.

Räikkönen azt reméli, a következő versenyhelyszíneken újra a Magyarországon és Belgiumban látott formájukat tudják hozni. „Remélem, hogy a következő pályák már jobban fekszenek majd nekünk, mivel nem olyan gyorsak. Meglátjuk, hogy alakulnak az erőviszonyok, de én úgy számolok, hogy újra előrébb lehetünk” – tekintett előre 2007 bajnoka.

További tartalmak