Musorujsag
Élő Eredmények

Todt: Az én időmben komolyabbak voltak a Ferrari problémái

Il Giornale
A Ferrari jobb helyzetben van, mint egyesek gondolják - jelentette ki a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt, aki korábban az olasz alakulat csapatvezetőjeként dolgozott. A francia szakember szerint két évtizeddel korábban nagyobb volt a baj.
Jean Todt (Fotó: xpbimages.com) Jean Todt (Fotó: xpbimages.com)

A vörösök legutóbb 2007-ben szereztek egyéni, és 2008-ban konstruktőri világbajnoki címet, futamgyőzelmet pedig legutóbb 2013-ban ünnepelhettek. Az alakulat természetesen komoly tervekkel vágott neki a 2014-es évnek, eredményeik azonban csalódást keltőek voltak. A gyenge kezdés hatására felgyorsult az egyleten belüli szerkezeti átalakítás, az addigi csapatvezető, Stefano Domenicali már a szezon elején távozott, később pedig a motorrészleg vezetőjének is mennie kellett. Az Olasz Nagydíj után a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo is lemondott posztjáról.

A csapat természetesen rengeteg kritikát kapott az elmúlt hetekben, korábbi versenyzőjük, Alain Prost pedig az 1990-es évek elejéhez – azaz a csapat történetének egyik legsikertelenebb korszakához – hasonlította a jelenlegi érát. Jean Todt nem ért egyet honfitársa kijelentésével, szerinte ugyanis a Ferrari húsz évvel ezelőtt sokkal nagyobb bajban volt, mint napjainkban, ezért ő megmosolyogtatónak tartja az ehhez hasonló kritikákat. „Úgy vélem, a Ferrarinak ma kevesebbet kell dolgoznia azért, hogy visszatérjen a helyes útra, mint akkor kellett, amikor én megérkeztem!”

„Szerintem nem lehet összehasonlítani a két szituációt, hiszen 1993-ban, amikor munkába álltam, maga a mítosz is halott volt. Ezek a kritikák szerintem igazságtalanok! Mielőtt Fernando Alonso kiesett az Olasz Nagydíjon, ő volt az a versenyző, aki a legtöbb egymást követő alkalommal pontot tudott szerezni. Ezzel szemben, amikor elkezdtem a Ferrarinál dolgozni, még azt is csodának tartottuk, ha az autónk eljutott a leintésig” – folytatja Todt, kinek irányítása alatt a Ferrari végül visszatalált a helyes útra és megannyi egyéni, valamint konstruktőri bajnoki címet nyert.

A francia szakember később Luca di Montezemolo lemondásáról is beszélt, amit egy teljesen megszokott folyamat részeként írt le. „23 évig volt a Ferrari élén, ez pedig rendkívül hosszú idő. Az ilyen nagy cégeknél teljesen normális az, hogy bizonyos időközönként váltanak. Én magam is tudtam, hogy előbb vagy utóbb távoznom kell majd; tisztában voltam azzal, hogy idővel el kell majd hagynom a posztomat” – tette hozzá az Il Giornale című olasz lapnak nyilatkozó Todt, aki 2007-ben, Kimi Räikkönen világbajnoki szezonja után hagyta el a vörösöket. Az FIA elnökévé 2009-ben választották, jelenleg második ciklusát tölti.

További tartalmak