Musorujsag
Élő Eredmények

Így szavaztak a 2020-as Eb-helyszínekre

MTI
A negyedik szavazási körben negyedikként rangsorolva került be Budapest a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság rendezői közé.

Az első körben a két elődöntőnek és a döntőnek otthont adó helyszínt választották ki, mégpedig felkiáltással, mivel az erre a csomagra pályázó London és München közül utóbbi visszalépett.

Genf, 2014. szeptember 19. Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke a labdarúgó Európa-bajnoki trófeával az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) genfi székházában 2014. szeptember 19-én. Az UEFA végrehajtó bizottságának döntése alapján a budapesti Puskás Ferenc Stadion három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek adhat majd otthont a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságon.(MTI/EPA/Laurent Gillieron) Genf, 2014. szeptember 19.
Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke a labdarúgó Európa-bajnoki trófeával az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) genfi székházában 2014. szeptember 19-én. Az UEFA végrehajtó bizottságának döntése alapján a budapesti Puskás Ferenc Stadion három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek adhat majd otthont a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságon.(MTI/EPA/Laurent Gillieron)

A második fordulóban a három csoportmérkőzést és egy negyeddöntőt lebonyolító négy várost választották ki az UEFA végrehajtó bizottságának tagjai. A voksolásban hét érintett szerepelt, Budapest mellett, München, Baku, Szentpétervár, Róma, Brüsszel és Cardiff. Feltétel volt a legalább 60 ezer fő befogadására alkalmas stadion. A vb-tagok a preferenciasorrendjüknek megfelelően 4, 3, 2, illetve 1 pontot adtak az általuk legjobbnak tartott első négynek.

A pontokat összeadták, így alakult ki a sorrend:
München 38 pont
Baku 37
Szentpétervár 29
Róma 20
——–
Brüsszel 11
Cardiff 3
Budapest 2

A harmadik körben azokból az előzetesen meghatározott zónákból választottak rendezőket – három csoportmeccsre és egy nyolcaddöntőre -, amelyek addig még nem voltak érintettek.

A zónák:
1. zóna – Észak-nyugat: Anglia, Írország, Skócia, Wales
2. zóna – Skandinávia: Dánia, Svédország
3. zóna – Kelet: Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Oroszország
4. zóna – Közép-kelet: Bulgária, Macedónia, Magyarország, Románia
5. zóna – Közép: Belgium, Németország, Hollandia
6. zóna – Dél/mediterrán térség: Olaszország, Izrael, Spanyolország

A 2. és a 4. zónából kellett választani. Minszk, Szófia, Szkopje és Jeruzsálem nem teljesítette a feltételeket, így ezekre egyáltalán nem lehetett szavazni egyik szakaszban sem.

2. zóna :
Koppenhága 13 szavazat
Stockholm 3

4. zóna:
Bukarest 12 szavazat
Budapest 3

A negyedik menetben hat további helyszínt választottak ki három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntős összecsapás lebonyolítására. A vb-tagok a preferenciasorrendjüknek megfelelően 6, 5, 4, 3, 2, illetve 1 pontot adtak az általuk legjobbnak vélt első hatnak.

A pontokat összeadták, így alakult ki a sorrend:
Amszterdam 58 pont
Dublin 55
Bilbao 50
Budapest 48
Brüsszel 43
Glasgow 22
—————-
Cardiff 21
Stockholm 18

További tartalmak