Musorujsag
Élő Eredmények

Button: A szigorítás kedvezhet a tapasztaltabb versenyzőknek

Formula-1.com
A rádiós szabályok szigorítása kedvezhet a tapasztaltabb versenyzőknek, véli a 2009-es világbajnok, Jenson Button. A McLaren versenyzője nyilatkozata során a szingapúri pályáról is beszélt - amit már most klasszisnak tart.
Jenson Button (Fotó: Trienitz / XPB Images) Jenson Button (Fotó: Trienitz / XPB Images)

A Szingapúri Nagydíjtól kezdődően a mérnökök már nem adhatnak olyan információkat versenyzőiknek a csapatrádión, melyek befolyásolják a pilóta, avagy a versenygép teljesítményét. Igaz, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az utolsó pillanatban lazított a csapatvezetők általa túlságosan szigorúnak tartott szabályokon (azaz az eredeti tervekkel ellentétben nem fogja tiltani az autó technikai beállítására vonatkozó információk közlését), sokan mégis úgy vélik, a módosítás alaposan felkavarhatja a Forma-1 állóvizét.

A hétvége kezdete előtt többen kifejtették, hogy a változtatás elsősorban a technikai kérdésekben jártasabb és a stratégiát jobban átlátó versenyzőknek kedvezhet; ezen az állásponton van többek között Gary Anderson – a Jordan korábbi főtervezője – és az 1980-as években öt futamgyőzelmet szerző John Watson is. A mezőny legtapasztaltabb pilótája, Jenson Button úgy véli, a módosítás a rutinosabb pilótáknak kedvezhet. „Nem nagy a különbség, nem lesznek komolyabb változások, egyedül annyi, hogy a pilótákat kisebb mértékben lehet irányítani” – kezdi nyilatkozatát.

„Ez feltehetően nem túl jó hír a Mercedesnek, ők ugyanis előszeretettel irányítják a versenyzőiket, nekem viszont erre sohasem volt szükségem. Nem igényeltem, hogy megmondják, hol menjek gyorsan és hol lassan. Nekem tetszik az ötlet. Most a magunk szerencséjének a kovácsai vagyunk. Ennyi az egész. És ez jó. Remélem a tapasztaltabb versenyzők valóban előnyben lehetnek” – folytatja Button, aki a hírek szerint egyre biztatóbb tárgyalásokat folytat a McLaren Csoport elnökével, igaz erről a Forma-1 hivatalos honlapjának sem akart beszélni.

Az által csak „modern klasszisnak” tartott szingapúri pályáról viszont készségesen nyilatkozott. „A látvány nagyszerű, hiszen ez a szezon egyetlen valóban éjszakai versenye, ez pedig tényleg csodálatos lehet a nézőknek. A pálya rendkívül hepehupás, nagyon nehéz előzni rajta és mentálisan rendkívül megterhelő. Hogy miért ez az egyik legnehezebb? Mert nagyon sok kanyar van, így szinte esélyed sincs arra, hogy pihenj. Mivel nincsenek bukóterek, folyamatosan koncentrálnod kell, miközben a fejed folyamatosan ide-oda pattog. Ez egy nagyon kemény futam!”

További tartalmak