Musorujsag
Élő Eredmények

Horner: A folytatásban sem lesz csapatutasítás

Adam Cooper
Noha a Mercedes technikai problémái továbbra is életben tartják Daniel Ricciardo világbajnoki esélyeit, a Red Bull Racing a folytatásban sem szeretne csapatutasítást alkalmazni. Christian Horner, a csapatvezető még mindig túl nagynak tartja a németek előnyét.
Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo (Fotó: Charniaux / XPB Images) Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Szingapúrban a listavezető, Nico Rosberg esett ki műszaki hiba miatt, korábban pedig a csapattársnak, Lewis Hamiltonnak is meggyűlt a baja a Mercedes megbízhatóságával, Daniel Ricciardo viszont az előző tizenkét megmérettetésen folyamatosan ott volt a pontszerzők között. A fiatal ausztrál öt futammal a szezon vége előtt hatvan ponttal marad el az összetett élére álló Hamiltontól, így sokak szerint adott esetben ő is esélyesként utazhat el a szezonzáró helyszínére. Ehhez a következő négy versenyen hátrányát 50 pont alattira kell csökkentenie.

Ricciardo természetesen tisztában van azzal, hogy továbbra is a Mercedes pilótái számítanak a világbajnoki cím első számú esélyeseinek, a végső győzeleméről azonban csak akkor mond le, ha már matematikai esélyét is elveszítette. Néhányan úgy vélik, a Red Bullnak a jelenlegi helyzetben be kellene állnia a háromszoros futamgyőztes mögé, ezzel növelve, avagy életben tartva bajnoki esélyeit, az alakulat azonban a folytatásban sem akar csapatutasítást alkalmazni. „Még mindkét versenyzőnk rendelkezik matematikai eséllyel, a cél azonban nagyon távoli” – nyilatkozta Christian Horner az egyik legismertebb független Forma-1-es újságírónak, Adam Coopernek.

„Engedjük, hogy versenyezzenek egymással, a jelenlegi helyzetben nem volna hasznos, ha megzavarnánk őket azzal, hogy beleszólunk a küzdelembe, szóval a folytatásban is engedélyezni fogjuk, ahogyan azt legutóbb is láthatták. Ezt Daniel is tudta a verseny előtt és nemcsak ez előtt a viadal előtt, hanem sokkal régebben is. Ő is jól érzi magát ebben a helyzetben és elégedett is azzal. Persze, ha Danielnek reális esélye lett volna a győzelemre, és ha Sebastian már nem rendelkezik matematikai eséllyel, akkor meghozzuk a csapat számára legkedvezőbb döntést. Most azonban nagyon messze vagyunk a céltól; már nagyon-nagy előnnyel rendelkeznek” – utalt a Mercedesre.

„Most még mindketten esélyesek, és a legutóbbi megmérettetésen mindketten sokat hoztak Nicón. Rendben, Daniel három ponttal kevesebbet szerzett, mint Sebastian, de van ennek bármi jelentősége? Ezt ebben a pillanatban nagyon nehéz megmondani, szóval nincs értelme annak, hogy csapatutasításokkal zavarjuk meg a versenyzőket” – folytatja Horner, aki biztosra veszi, hogy a hétvégi eredmény, és az, hogy végre a csapattárs előtt végezett, motiválóan hat majd a címvédőre, Sebastian Vettelre. „Jó, hogy végre volt egy erős hétvégéje. Biztosra veszem, hogy jót tesz neki az, hogy ismét ott lehetett a dobogón. Egész hétvégén gyors volt, és már a gumikopással sem voltak problémái, szóval ez valóban pozitív versenyhétvége volt!”

Noha Szingapúrban ismét közelebb tudtak kerülni a Mercedeshez, Horner szerint a Red Bull továbbra is komoly lemaradásban van – főként az erőforrás teljesítménybeli hiányosságai miatt. „Az ilyen és az ehhez hasonló versenypályákon közelebb kerülhetünk hozzájuk, a valóságban azonban még jelentős a teljesítménybeli különbség és a tényező még mindig rendkívül fontos. Szóval, itt közelebb voltunk, és néhány pályán megismételhetjük ezt – például Szocsiban és Abu-Dzabiban – viszont most már a felkészülési időszak a legfontosabb a csapat számára. Jól kell dolgoznunk a tél folyamán, hogy csökkenteni tudjuk a lemaradásunkat” – zárja gondolatait a brit szakember.

További tartalmak