Musorujsag
Élő Eredmények

Rosberg: Borzalmas érzés volt ott ülni, teljesen tehetetlenül – interjú

Formula1.com
Keserű véget ért Nico Rosberg számára a Szingapúri Nagydíj. A német versenyző egy, a kormányrúdban elhelyezett kábel meghibásodása miatt kiesett a vasárnapi viadalról, s miután csapattársa megnyerte a versenyt, visszacsúszott a második helyre a bajnoki tabellán. A német a Forma–1 hivatalos honlapjának a vasárnapi kínlódásáról, valamint bajnoki esélyeiről beszélt.
Nico Rosberg (Fotó: Batchelor / XPB Images) Nico Rosberg (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Micsoda csapás ez a bajnoki küzdelemben. Mikor kezdődtek a problémák?

Nico Rosberg: Már a bokszban. Hirtelen minden gomb, és a rádió is megadta magát. Nem volt hibrid-energiám, nem volt DRS-em – csak a váltókapcsolók funkcionáltak, de ez elég kemény volt, mert időnként egyszerre kettőt váltottam fel, vagyis nem volt négyes és hatos fokozatom. Aztán pár körre minden visszajött, majd újra eltűnt. Reménytelen helyzet volt. Végül sem én, sem a csapat nem tudtunk semmit tenni. Biztonsági okokból hívtak be.

Mi a magyarázat erre? Az autó gyors volt, egész szombaton működött, aztán jött az éjszaka a parc fermében…

Rosberg: Nincs magyarázatom. Ki kell elemeznünk a helyzetet, de az az érzésem, hogy ez elkerülhető lett volna – talán valami egyszerű elektronikai modullal. Borzalmas érzés volt ott ülni, teljesen tehetetlenül, tudva, hogy az egész versenyedet dobhatod ki az ablakon. Nagyon kemény volt!

A te versenyed repült az ablakon, a csapattársad viszont nyert, és átvette a vezetést a bajnokságban. Hogy viseled ezt?

Rosberg: Ez volt az idei legnehezebb napom, most csak annyit mondhatok, mély lelki fájdalmat érzek, és kétségbeesetten keresem a logikus magyarázatot.

Mennyi időbe telik, mire túllépsz a frusztráltságon?

Rosberg: A cockpitben ülve kibosszankodtam magam, tehát már kezdem túltenni magam rajta. A dühömet a sisakomban hagytam!

Mindannyian szemtanúi voltunk annak, ahogy az ujjaid kétségbeesetten járnak egyik gombról a másikra, de semmi sem könnyített a helyzeteden…

Rosberg: Tudom, hogy mindent megtettünk – például két kormányt is kipróbáltunk –, de ez sem segített, hiszen nem a kormánnyal, hanem inkább a kormányrúd összeköttetésével volt baj. Ahogy már mondtam, a végén talán kiderül, hogy egy egészen kis alkatrész okozott ilyen drámát. De semmit sem tehettünk abban a pillanatban. Amikor végül megtaláltam a fokozatot, nem volt valami jó érzés a Caterham mögött lenni a rajt után.

Nem okozhatta a bajt a csapatrádiós változtatás? Ez azt is jelentette, hogy módosítottatok a kijelzőn.

Rosberg: Valóban változtattunk a kijelzőmön, de kétlem, hogy ez lenne az ok.

Mi a hétvége tanulsága? A megbízhatósági problémákon elúszhat a bajnoki címed?

Rosberg: A megbízhatóság a gyengénk. Felül kell kerekednünk a problémákon. A megbízhatóságnak döntő szerepe lesz a bajnoki csatában, de hogy ez a bajnoki címembe kerüljön, az elég pesszimista gondolat – én pedig optimista vagyok!

Mik az elvárásaid a csapattól Japánban?

Rosberg: Semmi mást „nem várok el”, mint amit már a múltban is. A csapat nagy figyelmet fordít a megbízhatóságra, és igyekeznek javítani az autón.

További tartalmak