Musorujsag
Élő Eredmények

Hosszú kedden öt aranyat nyert Hongkongban

MTI
Hét aranyat, két ezüstöt és két bronzot szereztek a magyar úszók a rövidpályás világkupa-sorozat hongkongi állomásának második napján. A kedden is öt számot nyerő - és egy ezüstöt is szerző - Hosszú Katinka Európa-csúcsot és országos rekordokat is felállított.

Hosszú – a pénzdíjas verseny honlapjának tanúsága szerint – a legértékesebb sikert ezúttal 100 méter háton aratta, ahol a világcsúcshoz (55.23) közeli 55.34 másodperces Európa-rekorddal nyert. A korábbi csúcsot is ő tartotta 55.38-as idővel, amelyet augusztus 28-án úszott a rövidpályás vk-sorozat dohai állomásán.

A Vasas normálmedencében világ- és Európa-bajnok versenyzője a hongkongi 25 méteres medencében 50 méter pillangón 25.92 másodperces magyar csúccsal második lett, úgy, hogy már a délelőtti selejtezőben is megjavította – 26.06 másodperccel – a 26.14 másodperces korábbi rekordját, amelyet szeptember elsején, a dubaji vk-viadalon úszott.

Hosszú Katinka - fotó: MTI/AP/Michael Sohn Hosszú Katinka – fotó: MTI/AP/Michael Sohn

Hosszú kedden a 100 méter hát mellett győzött 400 méter vegyesen (4:26.42), 200 méter pillangón (2:05.12), 100 méter vegyesen (58.12 mp) és – egyéni csúccsal – 400 méter gyorson is (4:01.02). Utóbbi számban 4:16.51-gyel, a 400 méter vegyes döntőjében pedig 4:39.70-nel Verrasztó Evelyn harmadik lett, így a kétnapos hongkongi versenyen hat bronzérmet szerzett.

Hosszú a viadal után elismerte, hogy erre még ő sem számított: „Nem is elsősorban a tíz aranyra – bár erre sem -, hanem hogy ilyen időket tudok úszni. Elutazás előtt azt mondtam, most aligha döntök világcsúcsot, ehhez képest kétszer is közel jártam” – idézte a sportolót a magyar szövetség hírleve. „Száz háton már tényleg nagyon kevés hiányzott, mindenki azt mondja, voltaképpen azon múlt, hogy még mindig nem vagyok hajlandó a legújabb fejlesztésű sapkát felvenni, ragaszkodom a régihez…”

A magyar versenyző hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy kipróbálja az új fejlesztésű sapkát, amely a gyártó szerint nem ráncolódik, és ez századmásodperceket jelenthet, főleg a víz alatti úszásoknál.

Hosszú elmondta azt is, örömtelinek tartja, hogy az állóképessége és a sebessége jobb, mint a korábbi években ilyenkor, és remekül működik az a program, amivel készül.

„Magam sem gondoltam, hogy ennyire jól bírom majd, hiszen tavaly, de különösen tavalyelőtt mondjuk nyolc számban indultam, abból négyben lassabban úsztam, hogy bírjam a többit, most pedig ment mind a tizenkettő, közte a 800 gyors, ahol kilenc másodpercet javultam, és még a 400-at is meg tudtam nyerni” – fogalmazott Hosszú, aki történelmet írt Hongkongban azzal, hogy tíz számban diadalmaskodott, ugyanis a rövidpályás vk-sorozat történetében egy versenyen eddig még senki sem tudott ilyen sok alkalommal győzni. A magyar úszó 96 vk-elsőségnél jár, ezzel feljött az örökranglista második helyére, megelőzve a svéd Therese Alshammart (93). A rekorder a szlovák Martina Moravcova 105 vk első hellyel.

A férfiaknál mindkét Gyurta kitűnően teljesített. A 200 méter mellen olimpiai bajnok, 50 méteres és 25-ös medencében is világ- és Európa-bajnok Gyurta Dániel ezúttal 100-on győzött 57.35 másodperces remek idővel, visszavágva a német Marco Kochnak a hétfőn 200-on elszenvedett vereségért. Gyurta Gergely az 1500 méteres gyorsúszás döntőjében nyert 14:38.72 perccel, Verrasztó Dávid előtt (14:51.36).

Verrasztó három szám döntőjében indulhatott még: 200 méter vegyesen negyedik (1:57.76), 200 méter háton ötödik (1:58.42), 200 méter gyorson pedig hatodik (1:50.42) lett.

A rövidpályás világkupa-sorozat szombat-vasárnap Moszkvában folytatódik, a versenyeken várhatóan a hongkongi magyar csapat mind az öt tagja részt vesz majd.

További tartalmak