Musorujsag
Élő Eredmények

Tudnivalók a Japán Nagydíj előtt

FIA, Pirelli
A csütörtöki sajtótájékoztatókkal kezdetét veszi a 2014-es Forma-1-es világbajnokság tizenötödik versenyhétvégéje, azaz a Japán Nagydíj. A pilótákat ezúttal egy DRS-zóna várja, a bírók munkáját pedig a Ferrari és a Toyota korábbi versenyzője segíti - tudnivalók Szuzuka előtt.
A 2013-as Japán Nagydíj startja (Fotó: Moy / XPB Images) A 2013-as Japán Nagydíj startja (Fotó: Moy / XPB Images)

Akárcsak az előző években, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 2014-ben is egy DRS-zónát jelölt ki a Japán Nagydíjnak otthont adó klasszikus aszfaltcsíkon. Ennek mérési pontja 50 méterrel a tizenhatos kanyar (más néven a Casio Triangle) előtt lesz elhelyezve, magát az állítható hátszószárnyat pedig a célegyenesben használhatják majd a versenyzők.

A versenybírák dolgát Szuzukában is egy korábbi pilóta segíti – ezt a pozíciót ezúttal Mika Salo töltheti be, aki 1994 és 2002 között 111 Forma-1-es nagydíjhétvégén vett részt. A finn pilóta pályafutása során a Lotus, a Tyrrell, az Arrows, a BAR, a Ferrari, a Sauber és a Toyota királykategóriás alakulatában bizonyíthatott. Legnagyobb sikereit 1999-ben érte el, amikor a sérült Michael Schumachert helyettesítette – hat futamon vett részt a Ferrari pilótájaként és kétszer állhatott dobogóra (Németországban és Olaszországban). Miután elhagyta a Forma-1-et, a CART-sorozatban valamint a különböző GT szériában próbált szerencsét, napjainkban többek között a finn televízió szakkommentátoraként dolgozik.

A Pirelli ezen a hétvégén a narancsságra jelölésű kemény és a fehér oldalfalú közepes keverékű gumiabroncsait bocsájtja a mezőny rendelkezésére. „Japán a szezon egyik csúcspontja, és nemcsak a Pirelli, hanem az egész Forma-1 számára! A szurkolók fantasztikusak; ismerik a sportot, lelkesedésük pedig szinte páratlan.  A pálya a gumik számára is komoly kihívást jelent, hiszen itt kapják a legnagyobb oldalirányú terhelést. Ennek fényében reálisnak tartjuk azt, hogy a pilóták kétszer-háromszor cserélnek majd kereket, és biztosra vesszük, hogy a gumikezelés ismét kulcsfontosságú lesz, persze az edzések után több információval rendelkezünk majd. Ha egy abroncs jól teljesít Szuzukában, akkor az bárhol jól teljesít” – nyilatkozta a cég motorsport-igazgatója, Paul Hembery.

A hétvége programja csütörtökön, a magyar idő szerint 8 órakor tartandó versenyzői sajtótájékoztatóval kezdődik. Résztvevők: Jules Bianchi (Marussia), Jenson Button (McLaren), Romain Grosjean (Lotus), Nico Hülkenberg (Force India), Kobajasi Kamui (Caterham) és Sebastian Vettel (Red Bull). A pénteki, csapatvezetők, mérnökök számára kiírt sajtótájékoztató (9 óra) résztvevői: Arai Jaszuhisza (Honda), Andy Cowell (Mercedes), Pat Fry (Ferrari), Paul Monaghan (Red Bull), Jonathan Neale (McLaren) és Rémi Taffin (Renault F1).

További tartalmak