Musorujsag
Élő Eredmények

Egyre közelebb a szakítás? A Ferrarinál egymásra mutogatnak Alonso ügyében

James Allen, Diario Motorsport
Megy az egymásra mutogatás a Ferrarinál Fernando Alonso jövőjével kapcsolatban. A spanyol szerint a csapat térfelén pattog a labda, azt viszont egyelőre sem az új, sem a régi elnök nem kívánta fölvenni…
Fernando Alonso (Fotó: Price / XPB Images) Fernando Alonso (Fotó: Price / XPB Images)

A hetek óta tartó találgatások után ma Szuzukában végre Fernando Alonso is megszólalt. A spanyol versenyző nyilatkozatában nem cáfolta, hogy fontolgatja a csapatváltás lehetőségét, s a Ferrari mellett sem kötelezte el magát – miként tette azt korábban. A kétszeres bajnok kiemelte, örül annak, hogy több választási lehetősége is van, emellett pedig a Ferrari vezetőségére hárította a felelősséget, mondván, csakis rajtuk múlik, mi lesz a következő lépés, ő a csapat érdekeinek megfelelően fog cselekedni.

A Scuderia újdonsült elnöke, Sergio Marchionne az Omnicorse című olasz lapnak a kérdéssel kapcsolatban feltette a kezét, s az őt Alonsóról faggató újságírót elődjéhez, az október 13-áig még hivatalban lévő Luca di Montezemolóhoz irányította. „Erről Luca fog nyilatkozni a hamarosan kezdődő sajtótájékoztatón” – utalt Marchionne arra, hogy kollégája ma a párizsi Motorshow-n tette tiszteletét. Majd miután elődje valóban a sajtó nyilvánossága elé állt, sem lettünk okosabbak. Montezemolo ugyanis szintén hárított: „Alonso egy nagyszerű versenyző, véleményem szerint a legjobb a világon. Dolgozunk azon, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást. Minden azon múlik, hogy ő mit akar csinálni és mik a csapat igényei. Nyugodt módon egyeztetünk” – fogalmazott az olasz, hozzátéve, hogy Alonsóval amúgy is a csapatfőnök Marco Mattiacci folytat tárgyalásokat…

Nagy a hallgatás tehát Alonso-ügyben, ám sokan a mai megnyilatkozások hallatán egyre biztosabbak abban, hogy a két fél kapcsolata valóban a végét járja. A spanyol Diario Motorsport például „meggyőződéssel állítja”, hogy Alonso 2015-től a McLaren versenyzője lesz, jóllehet, azt nem tudják megmondani, hogy a bejelentésre mikor kerül sor. Szerintük az sem zárható ki, hogy még a hétvégén Japánban.

James Allen mindeközben a következőket írta: „Úgy tűnik, öt év meddő házasság után a végéhez közeledik Fernando Alonso és a Ferrari közös útja. A spanyollal a Ferrari vezetősége már közölte, hogy távozhat, jól értesült források pedig azt mondják, ha nem lesz változás az utolsó pillanatban, megtörténik a zajos válás.”

Maranellóban azt beszélik, a nyár és az ősz folyamán romlott meg annyira a felek viszonya, hogy eljutottak erre a pontra, s Marchionnéék Allen szerint már olyan terveket szövögetnek, melyekben Alonso nem szerepel. Céljuk a brit szerint egyértelmű: meg akarják szerezni Sebastian Vettelt a Red Bulltól, és már csak az a kérdés, ki tudják-e vásárolni érvényes szerződéséből, vagy várniuk kell. Rajta kívül állítólag azonban Lewis Hamilton is rajta van az olaszok radarján – jóllehet, őt megszerezni nehezebb lesz –, vészmegoldásként pedig a csapat által évek óta támogatott Jules Bianchi is szóba jöhet. A francia ma úgy nyilatkozott, készen áll a feladatra.

Allen kiemelte, Maranellóban Alonso távozásával hasonló helyzet állhat elő, mint 2006-ban Felipe Massával, aki a hirtelen távozó Rubens Barrichello helyére lépett vészmegoldásként, mivel akkor még nem volt elérhető a csapat számára Kimi Räikkönen. Később aztán a finn nem Massa, hanem a visszavonuló Michael Schumacher helyére érkezett. 2007 bajnoka a találgatások szerint 2015 után szintén visszavonulhat, utat engedve a Ferrari ülésére pályázó nagyágyúknak.

További tartalmak