Musorujsag
Élő Eredmények

„Ijesztő” hiba a Caterhamnél: Kobajasi újabb megnyilvánulása keltett vihart

BBC
Kobajasi Kamui komolyan aggódott saját biztonságáért az Orosz Nagydíj hétvégéjén, miután a Caterham nem cserélt ki egy meghibásodott elemet autóján. A japán és az istálló körül egy magánjellegű, de mégis nyilvánosságra hozott bejegyzés kavarta fel újra az állóvizet.
Kobajasi Kamui (Fotó: Price / XPB Images) Kobajasi Kamui (Fotó: Price / XPB Images)

A BBC arról számolt be, hogy Kobajasi Kamui a szocsi hétvégén egy fényképet osztott meg közösségi oldalán, mely pénteken meghibásodott felfüggesztését ábrázolta, s mely alatt azt írta, aggódik saját biztonsága miatt. A kérdéses elemet a Caterham ugyanis ahelyett, hogy kicserélte volna, csak megjavította, mivel nem volt elég tartalék alkatrésze.

„Ijesztő! Múlt este egy hibát fedeztek fel a felfüggesztésemen. Nem volt tartalék alkatrész, tehát megjavították, karbonnal tekerték körbe” – írta a japán. „Ezt mindig ellenőrzik, de elég ijesztő, hogy arra kérnek, így versenyezzek. Legszívesebben már hazamennék. Még hátravannak az edzések és a futam. Igazán nyugtalan vagyok. Mit tehetnék versenyzőként? Vezessek? Vagy inkább lépjek vissza biztonságosan? Tizenöt perc múlva folytatás…” – írta a japán a BBC szerint.

A brit lap a Caterhamet is felkereste ez ügyben, ám az istállónál elmondták, Kobajasit mindenről informálták, és az említett javításra azért volt csupán szükség, mert bal hátsó felfüggesztése „következetlenül” viselkedett. „Alaposan megvizsgáltuk ezt Szocsiban és Leafieldben is, és egy karbonból készült borítást tettünk rá, hogy megerősítsük – ez teljesen normális eljárás. A komponens biztonságos volt, minden egyes edzés között megvizsgáltuk, hogy teljesen biztosra menjünk afelől, nincsen probléma. Kamui az említett posztot törölte, az autóját pedig ilyen formában vezette az egész hétvége folyamán, bármiféle egyéb felfüggesztés-probléma nélkül” – nyilatkozta a csapat szóvivője.

Kobajasi menedzsere, Funada Csikara később megerősítette, védence valóban közzétette az azóta már törölt bejegyzést, ám nem a hivatalos, hanem privát Facebook-oldalán (japánul), melyet kizárólag családtagjai és ismerősei láthattak. A menedzser azt is kiemelte, az említett bejegyzést első felindultságból tette ki a versenyzője. „Ezen a reggelen Kamuit egy bizonyos problémáról értesítette a csapata. Azonnal megosztotta, amit mondtak neki, és a csapatnak is elmondtuk kételyeinket. Végül a csapat minden olyan problémát megoldott, ami aggasztott minket.”

Funada elárulta, Kobajasit igazán megdöbbentette, hogy ezen bejegyzése mégis nyilvánosságra került. „Ő és a csapat most már az austini hétvégére készülnek” – tette hozzá.

Nem ez volt ugyanakkor az első félreértés Kobajasi és a Caterham között az elmúlt hetekben. A japán az orosz futam leintése után az őt faggató újságíróknak úgy nyilatkozott, mindenféle ok nélkül kellett idő előtt föladnia a versenyt, s nem technikai hibája volt, hanem a kevés alkatrésszel rendelkező istállója egyszerűen csak spórolni akart. Manfredi Ravetto, a csapat első embere igencsak meglepődött Kobajasi ezen nyilatkozatán, s elmondta, fékproblémák hátráltatták a japánt, ezért – miután a biztonság számukra mindennél fontosabb – jobbnak látták a garázsba hívni őt.

További tartalmak