Musorujsag
Élő Eredmények

Vergne: Egy jó autóval versenyképes lennék

Sky Sports
A Toro Rosso versenyzője, Jean-Éric Vergne nem érti, hogyan kaphatott Forma-1-es szuperlicencet a Red Bull által támogatott 17 éves tehetség, Max Verstappen. A francia pilóta korábbi csapattársáról, Daniel Ricciardóról és jelenlegi helyzetéről is beszélt.
Jean-Eric Vergne ( Fotó:  Batchelor / XPB Images) Jean-Eric Vergne ( Fotó: Batchelor / XPB Images)

A Red Bull második számú csapatának vezetői augusztusban jelentették be, hogy 2015-ben Max Verstappen lesz Danyiil Kvjat márkatársa. A bikások később azt is egyértelművé tették, hogy a szezon végén felhagynak a Toro Rosso francia pilótájának, Jean-Éric Vergne-nek a támogatásával. Sebastian Vettel legutóbbi bejelentése – mely szerint a 2014-es évad végén elhagyja az istállót – azonban megváltoztatta terveiket, a német helyére ugyanis Danyiil Kvjatot igazolták, így a Toro Rossónál ismét felszabadult egy versenyzői ülés – hogy ezt ki kapja, az továbbra is kérdéses.

Sokan úgy vélik, végül a Forma-Renault királykategóriájának idei bajnoka, Carlos Sainz junior kap lehetőséget, legutóbb azonban a Toro Rosso első embere, Franz Tost elhintette, hogy jelenleg Vergne is ott van az esélyesek között – ezt a Red Bull elnöke is megerősítette. A francia ennek ellenére tisztában van azzal, hogy rendkívül nehéz dolga lesz, ha 2015-ben is a mezőnyben akar maradni. „Nem vagyok szupersztár” – nyilatkozta a Sky Sports egyik munkatárásának. „Még sohasem nyertem versenyt a Forma-1-ben” – folytatja a 24 éves sportember.

„Tudom, és több ember is tudja, hogy képes vagyok erre, a nagycsapatoknál azonban legtöbbször azok a vezetők döntenek, akik a tárgyalóasztalok mellett ülnek és, akik talán ki sem látogatnak a futamok helyszínére. Ők azt akarják, hogy nagy nevek vezessék a versenyautóikat, szóval ez a helyzet eléggé trükkös” – magyarázza Vergne, aki később egyértelművé tetette, akkor sem tenne semmit másképp, ha erre lehetősége lenne. „Nem szeretném, hogy sajnáljanak. Azt hiszem, azok a hibák, melyeket elkövettem segítettek abban, hogy még jobb versenyzővé váljak!”

A francia pilóta nyilatkozata során elmondta, továbbra sem érti, hogyan kaphatott Forma-1-es vezetői engedélyt a 17 éves Max Verstappen. „Nem tudom megérteni. Az emberek rengeteg okot felsorakoztattak már, és mindenkinek megvan a saját véleménye; ugyanígy nekem is, és én nem értem, hogyan kaphatott szuperlicencet. Nyilvánvalóan azért ültetik autóba, mert hiszik, hogy jó és tehetséges, és úgy érzik, hogy ezt bizonyítania is kell, a Toro Rosso pedig arra van, hogy lehetőséget biztosítson a fiataloknak. Ezt a részét értem, és azzal is tisztában vagyok, hogy három után már nem igazán számítasz fiatalnak és, hogy ez a program róluk szól” – folytatja.

Később tavalyi csapattársáról, Daniel Ricciardóról is beszélt, aki 2014-ben sokak legnagyobb meglepetésére sokszor le tudta győzni négyszeres világbajnok csapattársát, jövőre pedig adott esetben az istálló vezére lehet. „Azt hiszem, azért választották őt, mert mentálisan jobban fel volt készülve és azért, mert kevesebb hibát vétett. Most az a helyzet, hogy az istálló szeretné támogatni a fiataljait, én pedig nem passzolok sehová, hiszen már nincs helyem a nevelőprogramban. De azt hiszem, van helyem az F1-ben, főleg ha megnézzük, hogyan teljesít Daniel, és azt is, miként szerepeltünk egymáshoz viszonyítva; közel voltunk, biztos nehéz döntés volt ez a Red Bull részéről. Biztosra veszem, hogy egy jó autóval versenyképes lennék, és fejben is erős!” – fogadkozott a francia.

További tartalmak