Musorujsag
Élő Eredmények

Dennis szerint csak a gyári csapatok nyerhetnek világbajnoki címeket

Autosport
A gyári támogatással nem rendelkező Forma-1-es alakulatok a jelenlegi szabályrendszer keretein belül nem szerezhetnek világbajnoki címeket, hiszen nem tudják tökéletesen összehangolni autójukat és erőforrásukat - jelentette ki a McLaren Csoport elnöke, Ron Dennis.
Ron Dennis (Fotó: Batchelor / XPB Images) Ron Dennis (Fotó: Batchelor / XPB Images)

A nagy múltú brit alakulat hosszú ideig volt a Mercedes első számú partnere, a németek azonban 2010 óta saját csapattal képviseltetik magukat a Forma-1-ben, így az elmúlt években egyre kevesebb figyelmet fordítottak a wokingiakra. A McLaren vezetői időközben bejelentették, hogy 2015-től a Honda partnereként versenyeznek majd, ez a váltás pedig sokak szerint kulcsfontosságú volt az istálló jövőjének szempontjából, hiszen a jelenlegi szabályrendszer keretein belül csak a gyári támogatással rendelkező versenycsapatok szerezhetnek bajnoki címeket.

Ezzel a véleménnyel a McLaren Csoport első embere, Ron Dennis is egyetért. „Egy dolog rendkívül szembetűnő az idei évben, mégpedig a Mercedes gyári csapata és a többi alakulat közötti időkülönbség a kvalifikációkon. Ez általában egy másodperc körül van, leszámítva azokat a versenyhétvégéket, amikor éppen nem megy nekik. Az én, és több a szervezetünknél dolgozó szakember véleménye szerint tehát nem nyerhetsz világbajnoki címet, ha nem kapod meg a legjobb hajtóegységeket” – nyilatkozta a 67 éves sportvezető az Autosport egyik munkatársának.

„Egy modern versenymotor már nem csak az erőről szól, hanem az energianyerésről és annak elraktározásáról is. Abban az esetben pedig, ha nem tudod irányítani ezt a folyamatot, azaz ha nem rendelkezel a szükséges forráskóddal, akkor például nem tudjuk kiegyensúlyozni az autót a kanyarok bejáratánál, ezzel pedig rengeteg időt veszítünk. Tehát, hiába azonos márkájúak ezek az erőforrások, ez ugyanis nem jelent egyet azzal, hogy mindenki a saját autójához igazíthatja a sajátját” – folytatja Dennis, kinek csapata 2015-ben a Honda kiemelt partnereként bizonyíthat.

„Éppen ezért olyan helyzetbe kell hoznod magad, amelyben a lehető legjobb motor áll a rendelkezésedre. Mi folyamatosan ezt tettük, így tehát akkor is, amikor a következő szezonokról volt szó; években és nem hónapokban gondolkodtunk. Nagyszerű partneri kapcsolatunk volt a Mercedesszel, de a Hondával is szeretnénk sikereket elérni, és ahhoz ezek voltak az első lépések” – zárta gondolatát a brit szakember, aki az 1980-as és az 1990-es években már dolgozhatott a japánokkal; csapata akkor több egyéni és konstruktőri bajnoki címet is szerzett.

További tartalmak