Musorujsag
Élő Eredmények

Valóban veszélybe került a Caterham austini indulása

Autosport, Crash, Caterham
Az új csapatvezetés akár hátat is fordíthat a Caterhamnek, miután szerintük a régi tulajdonos, Tony Fernandes nem teljesítette szerződésükben előírt kötelezettségeit, a cége ellen indított csődeljárás pedig ellehetetleníti az istálló munkáját.
Caterham (Fotó: Charniaux / XPB Images) Caterham (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Úgy tűnik, nagy a baj a Caterham háza táján, s könnyen lehet, hogy a korábbi híreknek megfelelően valóban veszélyben forog az utolsó három versenyen való indulásuk. Mint azt megírtuk, nemrég csődeljárás indult a Caterham Sports Ltd. nevű cég ellen, melynek keretén belül állítólag a hatóságok lefoglaltak a versenycsapat működéséhez nélkülözhetetlen leafieldi alkatrészeket és eszközöket is, megakadályozva azt is, hogy a gárda útnak indítsa felszerelését a soron következő nagydíjra, Austin felé.

Noha az istállót, valamint annak indulási jogát birtokló 1Malaysia Racing Team (1MRT) nevű céget a korábbi tulajdonos, Tony Fernandes a nyár folyamán eladta egy arab és svájci befektetőkből álló csoportnak, a Caterham Sports Ltd. továbbra is az ő birtokában van. Ez utóbbi cég csupán beszállítója a gárdának, ám az ellene folyó eljárás így is kihat a kiscsapat életére.

Olyannyira, hogy erről szerda este egy kemény hangvételű közleményt is kiadott az istálló, melyben kiemelték, a helyzet már-már tarthatatlan számukra, így az sem zárható ki, hogy az új tulajdonos végül hátat fordít a csapatnak. A közleményből kiderült, Fernandes továbbra sem adta át az elméletben már az új tulajdonosnak járó részvényeket. „A megállapodás ideje óta az eladó nem volt hajlandó eleget tenni jogi kötelezettségeinek, és nem adta át részvényeit a vevőnek. A vevő ezzel abban a bosszantó helyzetben találta magát, hogy egy csapatot kellett működtetnie anélkül, hogy bármiféle jogcíme is lenne a megvásárolt csapatnál. Ez szöges ellentétben áll az eladó 2014. október 3-án kiadott közleményével, mely arról szólt, hogy Fernandes úr és a Caterham-csoport már nem áll semmilyen kapcsolatban a Caterham F1-es csapatával” – állt a közleményben.

„Sajnálatos módon a csődbiztosok eljárása romboló hatással van az F1-es csapat tevékenységére” – írta a csapat, kiemelve, hogy az események döntően hatnak a csapatvezetésre is. A közlemény végül azt is aláhúzta, hogy a vevők most minden eshetőségre felkészültek, így arra is, hogy visszalépjenek az F1-es csapat irányításától. Emellett pedig kilátásba helyezték, hogy jogi lépéseket tesznek Fernandes ellen.

 

A csapatot ismét Fernandes irányítja?

Manfredi Ravetto, a Caterham csapatfőnöke a Crash-nek nyilatkozott az ügyről, s elmondta, már nem tekinti magát az istálló vezetőjének. „A közvetlen feletteseim azt kérték tőlem, hogy lépjek vissza, és nekem így is kell tennem. Gyanítom, hogy a Caterham F1 Team tulajdonosának – tudomásom szerint pedig ő még mindig Fernandes úr – kell mostantól megtennie minden szükséges lépést. Nem tudom, hogy válaszoljak a kérdésre. Múlt héten még tudtam volna a választ, de azóta a helyzet drasztikusan megváltozott” – fogalmazott.

Ravetto elárulta, valóban veszélybe került az austini indulásuk, ám egyelőre nem tudja, mi történik mostantól. „Nem tudok mint mondani, mert a mai napig folytattuk a versenyre való normál felkészülésünket. Hogy holnaptól mi lesz, az már nem rajtunk múlik” – fogalmazott a csapatfőnök. Majd a kérdésre, találnak-e megoldást Austinig, elmondta: „Remélem, de az irányítás már tényleg nem a kezemben van. Én már csak egyszerű végrehajtó vagyok.”

Pedig Ravetto szerint ezen bonyodalmak nélkül a zöldek könnyedén be tudnák fejezni a 2014-es szezont. „Már mindent a helyére tettünk, fontos tárgyalásokat folytattunk versenyzőkkel a következő évre, valamint az év végi lehetőségekre, beleértve a fiatal versenyzők tesztjét, a pénteki gyakorlásokat. Szóval mindenünk adott ahhoz, hogy befejezzük a szezont, ahogy azt már korábban is mondtam” – zárta gondolatát a szakember.

További tartalmak