Musorujsag
Élő Eredmények

Három bajnok két autóra: Alonso válaszút elé állította a Ferrarit?

Auto Motor und Sport, Auto Bild, Motorsport.com
Az austini hétvége előtt ismét egyre jobban foglalkoztatja a Forma–1 világát a kérdés: Mit hoz a jövő Fernando Alonso számára. Miközben egyesek a hétvégén bejelentést várnak a Ferraritól, az Auto Motor und Sport szerint korántsem olyan egyszerű ez a válás…
Fernando Alonso (Fotó: Photo4 / XPB Images) Fernando Alonso (Fotó: Photo4 / XPB Images)

Az olasz La Gazzetta dello Sport szerdán arról számolt be, hogy Sergio Marchionne, a Ferrari új elnöke kettős bejelentésre készül a hétvégén, s ezért utazott el Amerikába. Az elmúlt hetekben leginkább a Fiat-Chrysler New York-i tőzsdére vitelével foglalkozó vezető a lap szerint a számukra oly fontos tengerentúlon egyszerre fogja bejelenteni Sebastian Vettel 2015-ös érkezését és Fernando Alonso szezon végi távozását.

Michael Schmidt, az Auto Motor und Sport tapasztalt munkatársa ugyanakkor úgy véli, továbbra is számos kérdőjel lebeg a spanyol és a Scuderia válása körül. A szakíró szerint a távozásáról már döntő Alonso kezd rájönni arra, hogy kissé elszámította magát a taktikázással: a Mercedesnél úgy fest, sem jövőre, sem 2016-ban nem lesz esélye, a mclarenes lehetőség pedig korántsem tekinthető ideálisnak számára.

Schmidt kiemeli, hogy Alonsónak egyelőre érvényes szerződése van a Ferrarival 2016 végéig, s amennyiben távozik, talán joggal követelhetne komoly összegeket (50 millió dollárról pletykálnak) az istállótól. A szakíró úgy tudja, jogi szempontból többféleképpen is értelmezhető a szerződésbontásról szóló kitétel, mely a spanyol kontraktusában szerepel, s most erről folyik a vita a felek között. Egészen pontosan arról, hogy a spanyolnak mikor is kell a bajnokságban a harmadiknál rosszabb helyen állnia ahhoz, hogy szabadon távozhasson: az Olasz Nagydíj idejéig, avagy a szezon végén. Utóbbi határidőig a spanyolnak még lenne ideje megszerezni a bronzérmet.

A versenyző ügyvédei szerint azonban e kitételnek jelen körülmények között nincs jelentősége: Alonso papíron még a Ferrari alkalmazottja. „A pletykák szerint a spanyol most választás elé állította a Ferrarit: vagy kap végkielégítést, vagy versenyezni fog náluk” – írja Schmidt. Utóbbi lehetőség már csak azért sem tűnik reálisnak, mert a csapatnak további két versenyzője van 2015-re: Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel. A Scuderiának így pedig elvileg nincs sok választása: ugyanúgy fizetnie kell a távozó Alonsónak, ahogyan tették azt 2010-ben a csapatot szintén idő előtt elhagyó Kimi Räikkönen esetében.

Az Auto Motor und Sport szerint a felek közti tárgyalások még nem hozták meg az áttörést, s amennyiben Alonso nem írja alá mihamarabb a szerződését a McLarennel, a Ferrarinak vélhetően ki kell fizetnie őt.

Gerhard Berger szerint a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a Scuderia Räikkönent küldené el. „A Ferrari helyében én megtartanám Alonsót. Így vele és Vettellel enyém lenne a világ két legjobb versenyzője” – fogalmazott az Auto Bildnek. A lap szerint azonban erre aligha van esély: Vettel tudomásuk szerint csak úgy írt alá az olaszokhoz, hogy biztosították róla, Alonso nem lesz a csapattársa. Räikkönennek ráadásul szintén van szerződése a csapattal 2015-re, így ezen megoldás is bonyolult jogi procedúrát vonna maga után…

További tartalmak