Musorujsag
Élő Eredmények

Grosjean szabadon távozhat a Lotustól

Sky Sports
A Lotus francia versenyzője, Romain Grosjean az Amerikai Nagydíj sajtótájékoztatóján megerősítette, szabadon távozhat alakulatától, noha jelenleg is érvényes szerződése csak később jár le. A korábbi GP2-es bajnok később vetélytársait és a sajtó képviselőit is jobb kedvre derítette.
Romain Grosjean - Fotó: xpb Romain Grosjean – Fotó: xpb

Tavaly háromszáznál is több pontot szerzett, és a gyártók bajnokságának negyedik pozíciójában végzett a Lotus, 2014-ben viszont tizenhat megmérettetés alatt mindössze nyolc világbajnoki egység került az istálló neve mellé. Az arany-feketék az év elején komoly anyagi problémákkal küzdöttek, a szezon során pedig a Renault erőforrásának megbízhatatlansága nehezítette dolgukat, miközben – ahogyan azt a vezetőség is elismerte – egy tervezési hiba is okozott némi fejtörést.

A gyenge teljesítménynek köszönhetően az istálló francia versenyzője szabadon távozhat, szerződésében ugyanis van egy olyan kiegészítés, melynek értelmében egy ilyen harmatos szezon után következmények nélkül hagyhatja el alakulatát. Ezt az Amerikai Nagydíj előtt az egylet társtulajdonosa, Gérard Lopez árulta el, most pedig maga Grosjean is megerősítette, ha akarja, év végén otthagyhatja a Lotust. „Szerződésem van a csapattal, de vannak bizonyos, a teljesítményre vonatkozó záradékok” – magyarázza. „Vannak még szabad helyek az élcsapatoknál, melyek még nem tettek bejelentést. A jövőben, ott szeretnék lenni” – teszi hozzá.

A nagycsapatok közül eddig csak a Red Bull ismertette 2015-ös pilótapárosát (továbbá a Mercedes is számtalanszor utalt arra, hogy változatlan felállással vág neki a következő évnek): a bikásoknál Daniel Ricciardo és a Sebastian Vettel helyére érkező Danyiil Kvjat bizonyíthat majd. Noha a csapattól távozó német bajnok még nem árulta el, hol folytatja pályafutását, sokan biztosra veszik, hogy a Ferrari pilótája lesz, míg az onnan távozó Fernando Alonso a McLaren-Hondához igazol. A jövőre már Mercedes-motorokat használó Lotus egyébként már bejelentette, hogy Pastor Maldonado megtarthatja helyét, a vezetőség pedig Grosjean szerződét is szívesen meghosszabbítaná.

„Nem kell emlékeztetni arra, hogy idén csak két alkalommal szereztem pontot!” – mondta a francia utalva vártnál gyengébb 2014-es szezonjára. „Persze, vannak arra utaló jelek, hogy a Lotus 2015-ben erősebb lesz, mint volt az idei évben. A gyárban nagyon kemény munka zajlik; például erre a helyszínre is egy teljesen új orrkúpot hoztunk, amivel már a következő évadra készülünk” – folytatja. Grosjean kedden elárulta, jövőre ismét apai örömök elé néz; a sajtótájékoztatón pedig születendő gyermekéről is kérdezték. „Ez legalább még működik” – nevettette meg az egész termet a korábbi GP2-es bajnok, majd gyorsan hozzátette, egy ilyen balszerencsés és szomorú év (több hozzá közel álló személyt is elveszített) örömére szolgált végre egy jó hírt is közölni a nagyvilággal.

További tartalmak