Musorujsag
Élő Eredmények

Új csapat épül a Caterham romjain?

Prosport, Christian Sylt
Miután a Caterham ellen csődeljárás indult, ismét megjelentek a Forza Rossa érkezésével kapcsolatos hírek. A román projektet a zöldek jelenlegi tanácsadója, Colin Kolles irányítja, az alakulat pedig már az FIA illetékeseivel is egyeztetett. Ezt a Caterham ügyvezetője, Constantin Cojocar is megerősítette - ő hetekkel ezelőtt még takarítóként dolgozott az egyletnél.
Colin Kolles (Fotó: Trienitz / XPB Images) Colin Kolles (Fotó: Trienitz / XPB Images)

A román alakulat neve a szezon elején gyakran felmerült a 2015-ben csatlakozni szándékozó versenycsapatok említésekor – a projekt vezetője azonban időközben elfogadta a tulajdonosváltáson áteső Caterham vezetőinek ajánlatát és az egylet tanácsadója lett; így a Forza Rossa háttérbe szorult. A brit-maláj alakulat sorsa azonban egyre rosszabbra fordult, sőt a napokban csődeljárás indult az istálló ellen, ami ennek következtében biztosan ki fogja hagyni az amerikai és a brazil megmérettetést. Eközben ismét megjelentek a román alakulat érkezésével kapcsolatos hírek, a két egylet vezetőségében ugyanis több átfedés is található.

A Caterham ügyvezetője, Constantin Cojocar például a neves független Forma-1-es újságíró Christian Sylt beszámolója szerint – a sport üzleti oldalával foglalkozó szakember egy bírósági dokumentumra hivatkozik – nemrég a román projektről is beszélt. „2014 júniusában a Forza Rossa kapott egy szándéknyilatkozatot a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA), ez pedig lehetővé teszi, hogy az istálló a következő két évben részt vegyen a Forma-1-es világbajnokság küzdelmeiben” – idézi Sylt a román sportvezető szavait. „A csapat reméli, hogy versenyezhet a 2015-ös évben, a felkészülésre szánt idő azonban egyre fogy” – teszi hozzá.

Az alakulatnak a svájci Blick információi szerint hamarosan döntenie kell, november elsején ugyanis lejár egy számukra rendkívül fontos határidő: a lap úgy tudja, hogy a jelentkezőknek eddig a dátumig kell befizetniük az 500.000 dolláros nevezési díjat. A csapattal kapcsolatban a szezon első felében Románia korábbi egészségügyi miniszterének, Ion Bazacnak a neve is felmerült; ő az akkori hírek szerint a Forza Rossa egy vezetője lehet. A 45 éves szakember jelenleg a Ferrari román importőreként is ténykedik – terveit a hírek szerint az ország kormánya is támogatja, ennek ellenére azonban az istálló jövője körül még mindig rengeteg a kérdőjel.

Egyelőre Constantin Cojocar személye is megosztja a közvéleményt; a Caterham korábbi tulajdonosa, Tony Fernandes például a múlt héten kialakult „nyilatkozatháború” során az ő kinevezésével szerette volna bizonyítani a jelenlegi vezetőség alkalmatlanságát, elmondása szerint ugyanis a férfi néhány héttel ezelőtt még takarítóként dolgozott az egyletnél. A nem mindennapi történtet hallva a román Prosport szinte azonnal felkereste Cojocart, aki az 1980-as évek végén profi labdarúgóként kereste kenyerét (a Steaua Bucharest játékosaként két gólt is szerzett az 1987/1988-as szezonban), visszavonulása után azonban anyagi nehézségei adódtak.

„Augusztusban jöttem Angliába, azzal a céllal, hogy munkát keressek, takarítsak, avagy egy raktárban dolgozzak” – kezdi Cojocar. „Azért hagytam el Romániát, mert anyagi nehézségeim adódtak; fizetnem kellett a számlákat, de egy buszaparkoló vezetőjeként 200 fontnál is kevesebbet kerestem” – folytatja a férfi, aki egy internetes oldalon talált állást a brit-maláj alakulatnál, ahol takarítóként dolgozott, havi 1000 fontért, később azonban az egyik vezető váratlanul előléptette. „Egy olasz a vezetőségből megtudta, hogy labdarúgó voltam, és azt mondta, hogy teljesen abszurd az, hogy focistaként a padlót kell tisztítanom; ezt követen kineveztek ügyvezetőnek” – mesélte.

További tartalmak