Musorujsag
Élő Eredmények

Klasszisok kritizálták a duplapontos szabályt

Daily Mail
Három korábbi versenyző is egyetért abban, hogy a Forma-1-nek nincs szüksége az idén bevezetett duplapontos szabályra, ami igazságtalan a pilótákkal és a csapatokkal szemben - a módosítás az utolsó futam közeledtével ismét a kritikák középpontjába került.
Jackie Stewart (Fotó: xpbimages.com) Jackie Stewart (Fotó: xpbimages.com)

A duplapontos szezonzáró ötlete az év elején is rengeteg kritikát kapott – a szabályt sok szurkoló és szakértő valamint több jelenlegi és korábbi versenyző is mesterkéltnek nevezte – az utolsó futam közeledével pedig ismét előtérbe kerül a vitatott módosítás. Három viadallal az idény vége előtt Lewis Hamilton 17 ponttal vezeti az összetett pontversenyt Nico Rosberg előtt, jelenleg tehát könnyen elképzelhető, hogy az utolsó verseny dönt majd a bajnoki cím sorsáról, ott ugyanis a győztes 50 egységgel lesz gazdagabb. Adott esetben az is előfordulhat, hogy a több futamgyőzelmet szerző brit pilóta végül alulmarad márkatársával szemben.

Most három klasszis, Stirling Moss, Jackie Stewart és John Surtees is kifejtette véleményét a szabálymódosításról, ami sokakhoz hasonlóan az ő tetszésüket sem nyerte el. „Élveztem a versenyeket ebben a szezonban; sőt nagyon jónak találtam őket” – mondta Moss, akit sokan minden idők legjobb nem világbajnok versenyzőjének tartanak (a most 85 éves brit pilóta 1951 és 1961 között négyszer szerezte meg az ezüstérmet és háromszor lett harmadik). „Bár kétségtelen, hogy a győzelem megszerzéséhez egy Mercedes-motorra van szükséged és egy Hamiltonra! Ő egy gyors és tehetséges pilóta, akinek minden esélye megvan a második bajnoki cím elhódítására!”

„Azért azonban, hogy az utolsó versenyen duplapontokat osztanak, egy kicsit sem rajongom; sőt ez egy eléggé hülye ötletnek tűnik” – folytatta Moss. Kijelentésével John Surtees is egyetért, aki 1964-ben örökre beírta nevét a motorsportok történelemkönyvébe, hiszen hét a gyorsasági motoros világbajnokságban szerzett év végi elsőség után a Forma-1 bajnoki trófeáját is el tudta hódítani – ezt a mai napig senki sem tudta utána csinálni. „Ez a helyezet egy kicsit sem kielégítő. Ez egy olyan kis trükk, ami nekem személy szerint nagyon nem tetszik. Nem hiszem, hogy igazságos a pilótákkal és a csapatokkal szemben, de ez is egy tényező” – mondta.

Surtees később a Mercedes versenyzőiről is beszélt, akik közül jelenleg a britet tartja esélyesebbnek, ám német ellenfelét sem szeretné leírni.„Semmilyen szempontból sem szeretném lebecsülni Nico Rosberget, hiszen egy rendkívül intelligens versenyzőről van szó, az utóbbi időben azonban több furcsa hibát is vétett” – utalt a német pilóta olaszországi (két alkalommal is elfékezte magát, így Hamilton az élre állhatott) és oroszországi (elmérte az első féktávot) bakijára. „Ezzel szemben úgy tűnik, Lewis nyugalomra lelt, elérkezett egy olyan ponthoz, melynél összeszedettebbé vált, és való igaz, nagyon jó formába lendült” – magyarázza a 80 éves klasszis.

A Daily Mail Jackie Stewartot is megszólaltatta a duplapontos szezonzáró kapcsán. „Nem támogatom ezt a módosítást” – nyilatkozta a háromszoros világbajnok elutasítóan. „Nem hiszem, hogy szükségünk van erre. Szerintem továbbra is tiszta versenyre lenne szükségünk; ez a szabály pedig az én véleményem szerint semmit sem ad hozzá a jelenlegi versenyszezonhoz. Sokkal jobban örülnék, ha tisztán nyernék meg a világbajnoki címet, azaz egy pontozási rendszerben” – zárta gondolatait a skót, aki visszavonulása után csapatvezetőként is tevékenykedett, később pedig több alakultnál is felbukkant, tehát nem távoldott el a Forma-1 világától.

További tartalmak