Musorujsag
Élő Eredmények

Korai temetni Rosberget – Világbajnok kevesebb futamgyőzelemmel?

Speedweek
Korai lenne még leírni Nico Rosberg bajnoki esélyeit a korábbi versenyző, Marc Surer szerint. A svájci szakember figyelmeztet: hiába a német utóbbi futamokon elkövetett hibái, idén már nem egyszer sikerült neki a semmiből talpra állnia.
Nico Rosberg (Fotó:  Batchelor / XPB Images) Nico Rosberg (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Miközben Belgiumot még magabiztos előnnyel hagyta el, Nico Rosberg az azóta lezajlott négy versenyről rendre vesztes félként távozott: Lewis Hamilton sorozatban aratott négy győzelmével már 17 pontra növelte előnyét a bajnokságban.

Hogy Rosberg hullámvölgybe került, nem is kérdés, ám a manapság szakkommentátorként dolgozó korábbi versenyző, Marc Surer úgy véli, ettől még hiba lenne máris csapattársának ítélni a 2014-es bajnoki címet. „Még egyáltalán nem dőlt el. Az ember könnyen fordíthat. Volt egy olyan része a szezonnak, amikor Rosberg aratott sikert sikerre és vezetett. A mérleg nyelve ide-oda vándorol, emiatt a bajnokság továbbra is nyitott. Ezenkívül az utolsó futamon Abu-Dzabiban dupla pontokat osztanak. Szóval még távolról sem dőlt el semmi” – nyilatkozta Surer a Speedweeknek.

Rosberg három hete Szocsiban úgy szenvedett újabb vereséget riválisától, hogy már az első kanyarban elpuskázta lehetőségét: Hamilton megelőzése közben blokkolta, s ezzel tönkretette első kerekeit, kicsúszott, majd már az első kör végén a bokszba hajtott. Noha sokak ebből arra következtetnek, hogy Rosberget összeroppantja az egyre nagyobb teher, Surer másként látja. „Alapvetően ő a nyugodtabb, még ha Szocsiban legutóbb el is fékezte magát. Összességében azonban jól boldogul a helyzettel. A szezon elején senki sem hitte volna, hogy beleszólhat a bajnoki cím sorsába, ezért Rosberget még nem tekinthetjük legyőzött félnek.”

Más kérdés, hogy a németnek nem az oroszországi volt az első idei vezetői hibája szorult helyzetben: Spában Hamiltonnak ütközött a második körben, miközben az első helyért vívtak, Monzában pedig kétszer is elfékezte magát, amikor csapattársa közelített hozzá. Surer úgy véli, ezen hibáknak nem sok köze ahhoz, hogy a német versenyző idén először küzdhet a végső győzelemért F1-es karrierje során.

„Én ezt nem mondanám. Végső soron persze Lewis valamivel nyugodtabb lehet (tapasztalata miatt), de szerintem inkább fordított a helyzet: Rosberg a nyugodtabb. Most viszont tudja, hogy nyernie kell. Ez legutóbb nem sikerült neki, de ha megnézzük, Szuzukában az időmérőn is derült égből villámcsapásként szerezte meg a pole pozíciót. Nico már igazolta, hogy következetesen dolgozik, és oda tudja tenni magát, ha úgy adódik. Ha így folytatja, megőrzi az esélyét, ebben biztos vagyok” – mondta a svájci.

Hamilton győzelmi sorozata után Rosberg ugyanakkor már csakis úgy szerezheti meg a bajnoki címet, hogy idén kevesebb futamot nyer, mint csapattársa (jelenleg 9-4 az állás e tekintetben a brit javára), ami akár árthat is megítélésének – kiváltképp, ha a végső sikert az idén bevezetett, de sokat bírált dupla pontoknak köszönheti majd. „Véleményem szerint annak kellene világbajnoknak lenni, aki több versenyt nyer. De ott a szabály a dupla pontokról, és a bajnoknak mindig az adott szabálykereteken belül kell nyernie” – mondta erről Surer.

Ami a futamgyőzelmeket illeti, egyébként érdemes megjegyezni: a legutolsó olyan világbajnokot, aki kevesebb szezonon belüli sikerrel is képes volt megszerezni a trófeát, Lewis Hamiltonnak hívták. A brit 2008-ban 5, a második Felipe Massa viszont 6 győzelmet számlált.

További tartalmak