Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel mégis részt vesz az időmérőn

Auto Motor und Sport, BBC
A Red Bull Racing csapatvezetője, Christian Horner pénteken egyértelművé tette, hogy Sebastian Vettel is részt fog venni az Amerikai Nagydíj időmérőjén, noha a négyszeres világbajnok korábban még úgy nyilatkozott, kihagyja a kvalifikációt, ezzel is óvva új hajtóegységét.
Sebastian Vettel (Fotó: Price / XPB Images) Sebastian Vettel (Fotó: Price / XPB Images)

Az osztrák alakulat vezetői már hetekkel ezelőtt elhatározták, hogy az austini hétvége előtt erőforrást cserélnek német versenyzőjük autójában, Vettel pedig már Oroszországban utalt arra, hogy az Amerikai Egyesült Államokban kihagyja az időmérő edzést. A címvédőnek vasárnap mindenképpen a bokszutcából kell startolnia, szerelői ugyanis az erőforrás összes részegységét kicserélik, ezért ő taktikai okokból inkább a bokszutcában maradt volna.

A hét közepén a verseny szervezői is szót ejtettek a csapat tervéről, a pálya egyik társalapítója például elmondta, rettentően sajnálja, hogy a jelenlegi világbajnok nem vesz részt az időmérőn, attól azonban nem tart, hogy emiatt kevesebben látogatnak majd ki a pályára. Noha Vettel még tegnap is úgy nyilatkozott, hogy szombat délután valószínűleg a garázsban marad, a Red Bull csapatvezetője pénteken elárulta, a német pilóta is pályára fog lépni a kvalifikáción.

„Sebastian ott lesz a pályán, a nézők iránt érzett tiszteletből is, akik látni akarják, hogy a világbajnok pályára gurul” – mondta a brit szakember az Auto Motor und Sport egyik munkatárásának. Azt, hogy Vettel részt vesz a kvalifikáción később a BBC kamerái előtt is megerősítette. „Határozottan! Ott leszünk az időmérőn, de nagyon óvatosnak kell lennünk, hiszen az utolsó három hétvégét már ezzel az erőforrásegységgel szeretnénk teljesíteni” – fogalmazott.

Az Auto Motor und Sport információi szerint a Red Bull biztosra akar menni Vettel szerepeltetésével, abban az esetben ugyanis, ha a német kihagyja az időmérőt, fenn áll a veszélye annak, hogy a 107%-os szabály értelmében futamon sem vehet részt. Noha a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) erre adhat engedélyt, a csapat állítólag felbosszantotta a testületet előzetes tervével, amit a vezetőség a szabályok elleni lázadásnak ítélt.

A német lap azt is tudni véli, hogy az FIA hamarosan módosítja a jelenlegi szabályokat, azaz a 2015-ös szezontól kezdődően annak a versenyzőnek, kinek autójában az erőforrás összes részegységét kicserélték, az utolsó rajthelyről kell startolnia, tehát ő is felállhat a rajtrácsra. A most érvényben lévő – bokszutcai starttal büntető – regulák éppen Vettel esete kapcsán kerültek a kritikák középpontjába, mondván, ebben az esetben a pilótáknak valóban fölösleges részt venniük az időmérőn.

További tartalmak