Musorujsag
Élő Eredmények

Fernley: A nagycsapatok el akarják lehetetleníteni a kicsiket

Autosport
A Forma-1 irányítói, valamint a Stratégiai Munkacsoportban érdekelt nagycsapatok el szeretnék lehetetleníteni a kisebb alakulatokat, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) pedig semmit sem tud tenni ez ellen - jelentette ki Bob Fernley, a Force India helyettes csapatvezetője.
Bob Fernley (Fotó: Gibson / XPB Images) Bob Fernley (Fotó: Gibson / XPB Images)

A hét elején biztossá vált, hogy az egyre komolyabb anyagi gondokkal küzdő Marussia és a szintén nehéz helyzetben lévő Caterham sem tud részt venni az amerikai és a brazil futamon. A két sereghajtó csődjét követően ismét előtérbe kerültek a sportág kiadásainak csökkentésével kapcsolatos egyeztetések, a felek között azonban továbbra sincs egyetértés. A Force India helyettes csapatvezetője úgy véli, ez nem lehet a véletlen műve, a nagyobb alakulatok és a Forma-1 vezetői ugyanis el szeretnék lehetetleníteni a kisebb istállókat.

„Úgy érzem, válaszút elé érkeztünk” – kezdi az Autosportnak nyilatkozó brit szakember. „Fölösleges visszatekintenünk a múltba, hiszen már nagyjából két évvel ezelőtt tudtuk, hogy ez a váltás egyszer ki fog robbanni. Meg kell néznünk, hogy ennek eredményeképpen hol tartunk most. Számomra teljesen egyértelműnek tűnik, hogy a CVC [a Forma-1 kereskedelmi jogainak tulajdonosa] és a hat nagycsapat végig ezt tervezte; jelenleg ők a leggazdagabbak és a hatalom is az ő kezükben van, és teljesen egyértelmű terveik vannak a Forma-1 jövőjével kapcsolatban” – folytatja.

 „A Forma-1 2015-ben már nem olyan lesz, mint amilyennek eddig ismertük. Ezen már túl vagyunk, a károk már megtörténtek, amikor elveszítettük a Marussiát és a Caterhamet. A kérdés szerintem az, hogy hány csapatot akarnak még eltávolítani a Forma-1-ből, mielőtt elérik céljukat? És, ami még ennél is fontosabb, milyen célok ezek? Mert egy normális Forma-1-ben sem a háromautós szabály, sem pedig az ügyfélautókra vonatkozó elképzelés nem lehet működőképes” – érvel Fernley, aki nyilatkozata során a Nemzetközi Automobil Szövetséget is kritikával illette.

A helyettes csapatvezető szerint a szövetség egészen egyszerűen tehetetlen a CVC-vel és az említett csapatokkal (a Red Bull, a Mercedes, a Ferrari, a McLaren, a Lotus és a Williams) szemben. Úgy véli, ezt semmi sem bizonyít jobban annál, hogy a szezon elején sem tudta keresztülvinni akaratát, azaz a korábbi tervekkel ellentétben nem bírta szabályba foglalni a költségvetés maximalizálását, a többség ugyanis leszavazta azt. „A felelősség azokat terheli, akik a sportot irányítják, és ez jelen esetben a CVC. Az FIA ugyanis tehetetlen és erőtlen – ez az idei évben is bebizonyosodott!”

„Hiába próbálták ugyanis szabályozni a költségeket, a CVC és a nagyobb csapatok egyszerűen elnyomták őket. Ha valaki aggódna a kialakult helyzet miatt, akkor a CVC vezetője itt lenne közöttünk és talán a jogfosztott alakulatokkal is foglalkoznak, de nincs itt és nem történt semmi” – magyarázza, majd sejtelmesen utal arra, hogy a mezőny második felének a jövőben meg kell tennie néhány szükséges lépést. „Azt hiszem, hogy a jogfosztott csapatoknak a jövőben nagyon komolyan el kell gondolkodniuk arról, hogy mit csináljanak a következő versenyeken!” 

További tartalmak