Musorujsag
Élő Eredmények

Majmok, gombok, Vettel és a szezon leghosszabb kérdése…

Formula1.com
Bővelkedett a humoros jelenetekben és párbeszédekben a 2014-es szezon utolsó csütörtöki sajtótájékoztatója. Sebastian Vettelnek és Nico Rosbergnek még az év leghosszabb kérdését is feltették – s a magas labdát nem hagyták veszni…
Sebastian Vettel, Fernando Alonso (Fotó: Photo4 / XPB Images) Sebastian Vettel, Fernando Alonso (Fotó: Photo4 / XPB Images)

Jenson Button a saját jövőjével is kapcsolatos kérdés után hozta zavarba Fernando Alonsót, Sebastian Vettel pedig leendő csapattársát, Kimi Räikkönent parodizálta. Hogy a végéhez közeledik az idei Forma–1-es szezon, azt az abu-dzabi csütörtöki sajtótájékoztató oldott hangulata is jelezte.

Volt azonban még egy általános derültséget okozó jelenet, amelyet a Saarbrücker Zeitung rutinos újságírója, Walter Koster idézett elő. A német mesemondókat megszégyenítő stílusban valószínűleg az év leghosszabb kérdését szegezte a sajtószobában helyet foglaló két honfitársának, akik kollégáikkal egyetemben „félúton” már javában mosolyogtak a kacifántos kérdésen.

„Uraim, egy rövid visszatekintés a múltba. Harminc évvel ezelőtt Niki Lauda azt mondta nekünk »vegyetek egy majmot, ültessétek az autóba, és még ő is képes lesz elvezetni azt.« Harminc évvel később Sebastian azt mondja nekünk, »úgy kell elindítanom az autómat, mintha egy számítógép lenne, annyira bonyolult.« Nico Rosberg pedig azt mondta a verseny alatt – már nem emlékszem, melyik volt az –, hogy rossz gombot nyomott meg a kormányon. A kérdés mindkettejüknek szól: a Forma–1-ben már túl bonyolult a vezetés a húsz vagy még több gombbal a kormányon, túl vagytok terhelve? Mit lenne a kívánságotok a technikai program terén a jövőre nézve? Kevesebb gomb vagy több? Vagy kevesebb és több kommunikáció a mérnökeitekkel?” – hangzott a kérdés, melynek végén a moderátor is elveszítette a fonalat, így visszakérdezett, kinek is szólt pontosan.

Vettel azonban résen volt: „Azt mondta, Nicónak és nekem” – vetette közbe. Majd persze nem állta meg viccelődés nélkül. „Te nem figyeltél? Megismételné a kérdést?”

A sajtószoba nevetett (videó a jelenetről), Vettel azonban válaszolt is. „Igen, emlékszem a kérdésre. Szerintem ez attól függ, hogy mennyit fejlődtek a majmok máig. A mostani talán egy másfajta majomgeneráció, mint amiről Niki beszélt. Elég sok gomb van a kormányon, talán túlságosan is sok, de szerintem mi ezzel nőttünk fel. Ez egy más generáció. Ha egy modern telefont nyomsz Niki kezébe, nem vagyok biztos benne, hogy tudni fogja, mit kezdjen vele. Bocs, Niki!”

„Szerintem ez arról szól, mihez vagy hozzászokva. Amikor kezdő voltam a Forma–1-ben, például sok folyamatot meg kellett tanulnom, sok gombról tudnom kellett, mire használható. De ez része a mai kor autóinak. Ha beülsz egy modern utcai autóba, abban is elég sok gombot találsz, de a legfontosabb rész a kormány, amellyel kanyarodunk, valamint a gázpedál. Az alapok tehát nem változtak, ez a legfontosabb. A sport ugyanolyan maradt, mint már hosszú idő óta – függetlenül attól, hány gomb van a kormányon” – fogalmazott Vettel.

Rosberg pedig hozzátette: „Én rövidebb leszek. Szerintem biztosítanunk kell, hogy a sportág érthető legyen a rajongók számára, ez a legfontosabb. Az irány jó, a technológia fantasztikus, a hibrid meghajtás, a gombok, minden nagyszerű, de el kell érnünk, hogy ez a szurkolók számára elég egyszerű legyen. Ez a középtávú cél, amit szem előtt kell tartanunk” – vélekedett a bajnoki tabella második helyezettje.

További tartalmak