Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel, Schumacher tesztje és a Ferrari-szerelem

Auti Bild
Gyerekkorában még édesapja nyakában ülve leste, ahogy Michael Schumacher karbonfekete Ferrariját teszteli Fioranóban, s évekig építgeti majdani sikerkorszakát. Ma hasonló feladat vár rá is. Sebastian Vettel a Ferrari iránti szenvedélyéről mesélt.
Sebastian Vettel (Fotó: Batchelor / XPB Images) Sebastian Vettel (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Csütörtöktől már nem kell többé titkolóznia Sebastian Vettelnek. A német Abu-Dzabiban bejelentette, hogy 2015-től hároméves szerződést írt alá a Ferrarihoz, s noha ezen a hétvégén még a Red Bull versenyzője, most már szabadon beszélhet arról, milyen szoros szálak fűzik őt a Scuderiához – gyerekkora óta.

„Egy gyerekkori álmom válik valóra, ez így igaz. Kevés olyan ember, van, aki elmondhatja ezt magáról. Tehát a vágy mindig megvolt bennem – köszönhetően a Michael Schumacherhez fűződő viszonyomnak” – nyilatkozta az Auto Bildnek Vettel, aki nem titkolta, példaképe miatt akart mindig is az olasz csapat versenyzője lenni.

Vettel aztán múltidézésbe kezdett. „Kisgyerekként egyszer megnéztük őt (Schumacher) egy fioranói teszten. A Ferrarija nem is volt befestve, tehát teljesen fekete volt! Akkoriban hagyománnyá vált számunkra, hogy télen Olaszországba utazunk, hogy melegebb körülmények között edzhessünk. És ha már így volt, nem hagyhattuk ki a lehetőséget, hogy Maranellóba látogassunk. Apám nyakába ültem, hogy lássak valamit, és lehetett hallani a V10-es motor üvöltését. 2000-ben aztán először ültem a célegyenes lelátóján Hockenheimben. Michael versenye már az első kanyarban véget ért. Ennek ellenére egészen különleges érzés volt először látni a rajtnál valamennyi autót egyszerre. Rendkívüli! A Ferrari tehát mindig is vonzott.”

Vettel elmondta, több oka is vannak, hogy ennyire rajong a Scuderiáért. „Először is ott van maga Olaszország. Az olaszoknak szívügyük a Ferrari. Aztán természetesen ott van az is, hogy Michael öt év kemény munkájával mit ért el velük. Hogy milyen sok szenvedés vezetett az első bajnoki címig, még mindig él bennem. És végül ott van még a mítosz, Enzo Ferrari története is” – magyarázta, majd azt is elárulta, hogy gyűjtögetett bizonyos ereklyéket gyerekkorában. „Igen, akkoriban Maranellóban megvettem a csapatkamion modelljét. Ezenkívül pedig megvolt pár modell Michael autóiról is.”

Vettelnek felnőttként megadatott a lehetőség, hogy gyerekkori példaképe, Michael Schumacher ellen is versenyezzen – köszönhetően a hétszeres bajnok 2010-es visszatérésének. Ezen időszakban ráadásul ők ketten igazi barátokká is váltak, akik például sorra aratták a sikereket a téli Bajnokok Tornáján a németek álomcsapatában. A csapattal először 2008-ban kapcsolatba kerülő Vettel elárulta, korábban Schumival is beszélgettek arról, milyen érzés a Ferrari versenyzőjének lenni.

„Eleinte még nem volt róla szó. Az előző években viszont természetesen beszéltünk erről. Ő úgy ismeri a csapatot, ahogy senki más. Konkrétumokról azonban nem volt szó. Sajnos jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a lelkesedésemet és örömömet nem oszthatom meg vele. De természetesen kívánom, hogy jobban legyen, és hogy személyesen is elmondhassam neki a hírt” – mondta a négyszeres bajnok.

Miután a Ferrari jelentős hátrányban van idén – főleg erőforrások terén – a Mercedesszel szemben, új versenyzőjük tudja, hasonlóan nagy fába vágja 2015-ben a fejszéjét, mint amekkorába Schumacher 1996-os érkezésekor. „A kihívás óriási! A Mercedes miatt. Nagyon messze vannak. Ez nem csak ránk, a Ferrarira igaz, elképesztően nagy feladat lesz utolérni őket. De szerintem az előjelek jók. Mindenki ezt akarja, egész Olaszország vágyik a sikerre. A cél tehát egyértelmű: vissza kell térnünk az élre, újra sikeressé kell válnunk.”

„A viszonyítási pontot a Mercedes jelenti. Mindenki más, a Renault és a Ferrari is elaludt a szabályváltozásoknál. De szerintem tudják, hogy mik a gyengéik, és meg is próbálják orvosolni a hibákat.”

Ez ugyanakkor időbe telhet. Schumachernek 18 éve például öt szezonjába került, hogy a Jean Todttal, Ross Brawnnal, Rory Byrne-nel felálló álomcsapattal bajnoki címet nyerjen. Vettel egyelőre nem jelölt meg konkrét határidőket a sikerességre. „A Ferrari-rajongók közössége a legnagyobb a világon. Eleinte egyszerűen csak igazolni szeretném, hogy jó döntés volt ez – a csapat számára és számomra is. Eltart majd egy ideig. Tehát nem várom, hogy az emberek már az elején rendkívül lelkesek legyenek. Az ilyesmiért meg kell dolgozni. Ez a célom. Aztán annál szebb lesz, ha később a szeretetüket is kifejezik. A feladat nagyon nagy, de csak előre tekintek. Fontos, hogy nagyon örülök az új kihívásnak, mely a csapattal együtt rám vár, egy új közegben. Mindannyian igyekszünk majd valami klassz dolgot véghezvinni, amiből remélhetőleg aztán sokáig táplálkozhatunk” – zárta gondolatát a négyszeres bajnok.

További tartalmak