Musorujsag
Élő Eredmények

Ez történt a mezőny másik felében

Toro Rosso, Force India, Lotus, Sauber, Caterham
Néhányan a pontszerzésért, néhányan a pozíciókért mások pedig azért küzdöttek, hogy befejezhessék a futamot – így zárult a mezőny második felében. Így nyilatkoztak a Toro Rosso, a Sauber, a Force India, a Lotus és a Caterham versenyzői a futam után.
Pastor Maldonado (Fotó: Photo4 / XPB Images) Pastor Maldonado (Fotó: Photo4 / XPB Images)

Nico Hülkenberg – Force India (6. hely): „Elégedett vagyok ezzel az eredménnyel. Pénteken és szombaton szenvedtem az autóban, így a mai helyezésünkre rendkívül büszkék lehetünk. Ráadásul ez a teljesítmény jó előjel a következő szezonra nézve. Az autó egyensúlya remek volt, és én is magabiztos voltam. A kerékcsere után pár körön keresztül óvtam a gumikat, de aztán végig padlógázzal nyomtam. Az utolsó hosszú etapunk a szuperlány abroncsokon először nagyon merésznek tűnt, de mint kiderült fantasztikusan működött.”

Sergio Pérez – Force India (7. hely): „A szerzett pontok hozzásegítettek engem, hogy a legjobb tízben végezzek a világbajnokságban, ami óriási eredmény számomra ez után a nagyszerű szezon után. Úgy vélem, még előkelőbb pozícióban is végezhettünk volna, de talán kicsit későn álltunk ki az utolsó kerékcserére. Ha korábban váltunk szuperlágy abroncsokra, elképzelhető, hogy közelebb kerültünk volna Buttonhöz a verseny végén. A szezon egészét tekintve azt gondolom, a csapat elképesztő munkát végzett, és boldogok lehetünk azzal, amit idén elértünk.  Élveztem ezt az esztendőt, de már alig várom a következőt, ahol talán még erősebbek leszünk.”

Jean-Éric Vergne – Toro Rosso (12. hely): „Kihoztam magamból a maximumot, hogy elkapjam az előttem haladókat, de a tempóm nem volt elég jó. Sajnos a rajtpozíciónk nem tette lehetővé, hogy a legjobb tíz között végezzünk. Szerettünk volna pár pontot szerezni az évad utolsó versenyén, de nem tudtuk elérni a célunkat. Pozitívum azonban, hogy a 7. helyen végeztünk a konstruktőri világbajnokságban, ami nagyon fontos a csapat számára. Szeretném megköszönni az újabb együtt töltött szezont mindenkinek.”

Romain Grosjean – Lotus (13. hely): „Kihoztunk magunkból a maximumot. A versenyem nem volt eseménydús, Pastor pedig sajnos korán kiesett. Azt hiszem, mindannyian örülhetünk annak, hogy a szezon véget ért. A futam korai szakaszában három kiállásos stratégiát terveztünk, de aztán visszaváltottunk a két kiállásosra. Már alig várom, hogy szimulátorba ülhessek és tesztelhessem az E23-ast. Jövőre új erőforrásunk és aerodinamikai csomagunk lesz, így remélem, komoly lépést teszünk előre. Most viszont itt az ideje egy kis pihenésnek. Fel kell töltenünk az akkumulátorainkat, aztán jöhet 2015.”

Esteban Gutiérrez – Sauber (15. hely): „Az egész verseny alatt végig harcoltam. A tervezett két kiállásos stratégiánk nagyon agresszív volt, de meg tudtuk valósítani. Az utolsó etapom során olyan sok kört tettem meg az adott szetten, amennyit csak tudtam, de ez volt a taktikánk. Minden körben keményen nyomtam, ugyanakkor óvnom is kellett a gumikat. Szeretnék köszönetet mondani a csapat összes tagjának, nagyszerű volt a Saubernél dolgozni. A legjobbakat kívánom nekik!”

Adrian Sutil – Sauber (16. hely): „Átlagos verseny volt. Jó rajtot vettem, de aztán Kevin [Magnussen] belehajtott a kocsimba, emiatt veszítettem pár pozíciót. Nem tudom megmondani, hogy megsérült-e az autóm vagy sem. Az eset után keményen nyomtam, hogy felzárkózzak, de aztán átváltottunk három-kiállásos stratégiára, ami nem volt ideális. Összességében nem volt elég jó a tempóm, szóval nehéz lett volna jobb helyen végezni. Végül pedig szeretnék köszönetet mondani a mérnököknek és a szerelőknek, akik mindannyian keményen dolgoztak az egész szezon során.”

Will Stevens – Caterham (17. hely): „Teljesítettük a mai napra kitűzött feladatot, és sikerült célba érnünk, ami nem csak nekem, de a csapat számára is jó hír. Elégedettek lehetünk. Az első etapom során szenvedtem kissé a szuperlány abroncsokon. Az első gumik nagyon hamar elkezdtek szemcsésedni. A középső szakasz nem volt rossz, jó ritmust autóztam. A verseny vége felé nagyon jól éreztem magam az autóban. Boldog vagyok, hogy sikerült befejeznem az első Forma–1-es futamomat. Szeretnék újra köszönetet mondani a rajongóknak, amiért adtak nekünk még egy esélyt, hogy ott lehessünk, ahová valóban tartozunk.”

Pastor Maldonado – Lotus (kiesett): „Ez egy meglepő futam volt. A tempóm egész jó volt, és képes voltam a Ferrarikkal küzdeni, szóval jól éreztem magam a kocsiban. Keményen nyomtam, és az autó mindkét gumikeveréken jól működött. Sajnos azonban korán véget ért a versenyem. A motor nem működött valami jól, túlmelegedett kissé és lángra kapott. Sajnálatos, hogy így fejeztük be a szezont, de tudom, hogy a jövő évi konstrukcióban igen sok lehetőség rejlik. Már nagyon várom, hogy meglepjünk pár embert, amikor 2015-ben visszatérünk.”

Danyiil Kvjat – Toro Rosso (kiesett): „Azon versenyek egyike volt, ahol nem tudtuk mire vagyunk képesek. Sokkal jobb szezonzárót vártunk, de egy motorprobléma miatt korán fel kellett adnunk a küzdelmet. Sajnálatos, mert addig a pontig egész jó volt a tempónk. A Ferrarival és Buttonnel harcoltunk, és úgy gondoltam, képesek leszünk valahol körülöttük végezni. Mindenesetre szeretnék köszönetet mondani a csapatnak az egész éves munkáért, és, hogy segítettek nekem azzá a versenyzővé válni, aki ma vagyok. Most már készen állok a következő évre, ami rendkívül fontos számomra. Sajnos az idei esztendőben nem tudtuk megmutatni valódi teljesítményünket, jobb eredményt érdemeltünk volna. Sokszor túl balszerencsések voltunk. Most már az új kihívás lebeg a szemem előtt, a Red Bull csapatánál.”

Kobajasi Kamui – Caterham (kiesett): „Sajnos kieséssel zártuk a szezont. A rajt után erős vibrációt éreztem, majd pár kör elteltével a kocsi vezethetetlenné vált, ezért a csapat úgy döntött, hogy ki kell állnom. Egészen addig viszonylag kellemes versenyem volt, jó volt a tempóm, és jól is éreztem magam. Összességében nagyon pozitívnak értékelem a hétvégénket, a csapat erőfeszítései pedig lenyűgöztek. Nem volt könnyű feladat, de köszönhetően a szurkolóknak – akik végig támogattak minket –, visszatértünk a rajtrácsra, és extra motivációval harcoltunk tovább. Szeretnék gratulálni a csapatnak, és köszönetet mondani mindenkinek a munkájáért és az egész éves elkötelezettségéért.”

További tartalmak