Musorujsag
Élő Eredmények

Räikkönen karrierje legrosszabb F1-es szezonját futotta

Speedweek
Egy tizedik hellyel zárta Kimi Räikkönen F1-es pályafutása leggyengébb évét. A finn nem tulajdonít nagy jelentőséget idei vergődésének – már készül a következő évre.
Kimi Räikkönen (Fotó: Price / XPB Images) Kimi Räikkönen (Fotó: Price / XPB Images)

Mindössze 55 pont került Kimi Räikkönen neve mellé a 2014-es bajnoki tabellán, mellyel a finn a 12. pozíciót foglalja el. 106 egységgel és hat helyezéssel elmaradva csapattársától, Fernando Alonsótól. 2007 bajnokát az élcsapatok versenyzőin kívül a két McLaren, valamint a két Force India is megelőzte, ami mindent elmond évéről.

Räikkönen azonban az abu-dzabi halovány 10. helye után elmondta, nem tulajdonít túlzottan nagy jelentőséget idei vergődésének. „Már korábban is voltak nehéz éveim, szóval ez nem jelent túl sokat. Úgy alakult, ahogy. Ha nem harcolhatsz a bajnoki címért, mindegy is, hogy ötödik vagy tizenötödik leszel – nem jelent különbséget” – idézte a finn bajnokot a Speedweek.

Räikkönen elmondta, a mai napon is csak az idén megszokott problémák hátráltatták: leginkább autója gyenge tempója az egyenesekben. „Az autó ma nem volt olyan rossz, de nem volt elég a sebességünk. Nem igazán volt esélyem bárkit is támadni. Bonyolult versenyre számítottunk, és azt is kaptuk.”

„Az egész szezon nehéz volt. De javultunk és tanultunk. Nem túl szép eredmény ez, de ez is része a sportnak. Viszont száz százalékig hiszek a fiúkban, és abban, hogy visszatérünk az élre” – fogalmazott Räikkönen.

A Ferrari az elmúlt év során komoly átalakuláson ment keresztül. Új csapatfőnök, új elnök érkezett, Fernando Alonso bejelentette távozását, s mérnöki fronton is komoly mozgások voltak – és valószínűleg lesznek is. Räikkönen ezen folyamat miatt hiszi, hogy 2015-nek már jobb alapokkal vágnak neki. „Nem olyan egyszerű csak úgy változtatni bizonyos dolgokon. Világos tervünk van arról, hol kell még javulnunk. Szerintem a csapaton belül megváltoztak a dolgok, ami nagy-nagy javulást hozhat. A pozitívumokra kell építkezni, és biztosítani kell, hogy bizonyos dolgok a jövőben ne történjenek meg.”

Räikkönen jövőre egyébként új csapattársat is kap: Sebastian Vettel személyében egy újabb világbajnokot. „Még nem beszélgettünk a következő évről. Mindenről olyan későn született meg a döntés. Előbb le kell zárnunk ezt az évet. Ha minden letisztul, majd ezt is pótoljuk” – mondta új csapattársáról 2007 bajnoka.

További tartalmak