Musorujsag
Élő Eredmények

Williams: A jövőben Bottas is ott lesz a legjobbak között

Motorsport-Total
Fényes jövő vár a Williams finn versenyzőjére, Valtteri Bottasra, aki a következő években a Forma-1 legjobb pilótái közé kerülhet – jelentette ki a csapat teljesítménymérnöke, Rob Smedley. A brit szakember nem győzte dicsérni fiatal pilótáját az Abu-dzabi Nagydíj időmérő edzése után.
Valtteri Bottas (Fotó: Charniaux / XPB Images) Valtteri Bottas (Fotó: Charniaux / XPB Images)

A korábbi GP3-as bajnok harmadik lett az év utolsó kvalifikációján, azaz jó esélye van arra, hogy egy dobogós helyezéssel zárja a 2014-es évet. A 25 éves sportember sokakat meggyőzött idei teljesítményével, néhány szakértő pedig már most biztosra veszi, hogy ő lesz a 2007-es világbajnok, azaz a pályafutása végén járó Kimi Räikkönen „utódja”, azaz a jövőben ő öregbítheti a finn motorsport hírét. Bottas teljesítménye nemcsak a szakembereket győzte meg, olasz lapértesülések szerint ugyanis a Ferrari is élénken érdeklődik a fiatal pilóta iránt, akit a Williams teljesítménymérnöke szerint hamarosan a királykategória legjobbjai között tartanak majd számon.

„Nagyon jó kört rakott össze, persze nem ez volt a legjobb időmérő edzése, de a végére tényleg minden a helyén volt” – mondta a brit szakember a Motorsport-Total egyik munkatársának. „Azt hiszem, valóban lenyűgöző fejlődésen ment keresztül, és ezt hétvégéről hétvégére bizonyítja. Igazából nincsenek könnyű versenyhétvégék, ezt most is láthatjuk, ő viszont helyt tud állni. Ezt nagyban annak köszönheti, hogy szinte végig higgadt tud maradni, ami az igazán jó versenyzők egyik fontos ismérve” – folytatja Smedley, aki a 2014-es évad elején csatlakozott az alakulathoz a szezon során pedig véleménye egyre pozitívabb volt a fiatal finn pilótáról.

„Nagyon jól teljesített ebben a szezonban. Az alakulat is fejlődött, ő pedig csapatunk egyik szilárd alapjává vált, egy olyan emberré, akire építhetünk! Még nagyon fiatal, és Forma-1-es szemmel nézve talán tapasztalatlannak is nevezhetnénk, de én már most hiszem, hogy ő egy igazán jó versenyző. Kiváló tehetségnek tartom, és véleményem szerint a hozzáállása is megfelelő, itt a Williamsnél pedig a környezet is adott számára, szóval ő az egyik legjobb. Nem mondanám, hogy én vagyok a mentora, de nagyon sok tanácsot adok neki, legyen szó a technikai kérdésekről, avagy a vezetéshez köthetőekről” – teszi hozzá a brit mérnök.

„Az a legjobb Valtteriben, hogy rendkívül nyitott a tanácsokra! A csapatban nagyon jó emberek veszik körül és ő hajlandó tanulni ezektől a személyektől. Általában elfogadja a tanácsokat, és tudja, hogy ezek nagy része a legtöbb esetben építő jellegű. Persze az nem mindegy, hogy ezt pozitívan, avagy negatívan közli az ember” – zárja gondolatait Smedley, kinek védence Abu-Dzabiban megszerezheti a negyedik helyet az összetett pontversenyben. Ehhez két világbajnoknál, azaz Fernando Alonsónál és Sebastian Vettelnél is több pontot kell szereznie – esélyei jelenleg nagyon jók, hiszen a spanyol a mezőny közepéről, a német pedig a bokszutcából startol.

További tartalmak