Musorujsag
Élő Eredmények

Mercedes: Hiába avattunk bajnokot, a futam nem volt ideális

Adam Cooper
Hiába hódította el Lewis Hamilton a világbajnoki címet, nem a hétvégi volt a Mercedes legjobb versenye, Nico Rosberg ugyanis egy műszaki hiba miatt a pontzónából is kicsúszott, pedig a csapat kettős győzelemmel szerette volna búcsúztatni a 2014-es évet – jelentette ki Paddy Lowe.
Nico Rosberg (Fotó: Batchelor / XPB Images) Nico Rosberg (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Fantasztikus szezont zárt a Mercedes gyári alakulata, idén ugyanis 19 Forma-1-es futam alatt 16 győzelem (ebből 11 kettős diadal), 18 rajtelsőség, 12 leggyorsabb kör valamint 31 dobogós helyezés került az egylet neve mellé, és ami ennél is fontosabb: mindkét bajnoki címet ők nyerték. Örömükbe azonban némi üröm is vegyült, a 2014-es autó megbízhatóságával ugyanis több alkalommal is problémájuk volt – például a mindent eldöntő Abu-dzabi Nagydíjon, ahol Nico Rosberg versenygépe hibásodott meg, melynek következtében a német pilóta nemcsak a pontzónából csúszott ki, hanem a bajnoki cím megszerzésének lehetőségét is elveszítette.

„A futam nem volt ideális a csapat számára, hiszen egy kettős győzelemmel szerettük volna elbúcsúztatni ezt az évet” – mondta a csapat technikai igazgatója, Paddy Lowe az egyik legismertebb független Forma-1-es újságírónak, Adam Coopernek. „Ez volt a célunk, ezért jöttünk ide! Ezt természetesen közöltük Nicóval is, noha egy kettős győzelem egyet jelentett volna azzal, hogy mindenképpen Lewis szerzi meg a bajnoki címet” – folytatja a brit szakember, majd arról a problémáról is beszél, ami tönkretette Rosberg futamát.

„A hiba a hűtőrendszerrel és a hibrid-rendszerekkel volt kapcsolatos – ezek a problémák váltották ki az összes többit. Ez volt a baj forrása, hiszen mindent ezekre vezethetünk vissza. Minden összefügg mindennel – a turbó sem működik tökéletesen és így tovább és így tovább. Azt hiszem, ha elemezni akarjuk a szezon egészét, akkor el kell ismernünk, hogy az autó nem volt annyira megbízható, amennyire megbízhatónak kellett volna lennie, bizonyos szempontból azonban kijelenthetjük, hogy végül a hibák aránya igazságos volt. Persze, jó hogy megnyertük a versenyt és megszereztük a 16. győzelmet valamint ez az egész értelemszerűen remek volt Lewis számára!” – folytja.

Magáról a 2014-es szezonról a következőket mondta. „Azt hiszem, ez volt a legfantasztikusabb évad! A csapat tényleg csak azt akarta, hogy a bejfejezés is tökéletes legyen. Bizonyos tekintetben ez meg is történt, persze Nico most biztosan nem így érez, viszont ő egy igazi sportember, a futam után a csapattal és Lewisszal is rendkívül tisztelettudóan viselkedett. Ezért minden elismerést megérdemel; tudjuk, hogy most nem lehet könnyű neki. Nem felejthetjük el, hogy ő nyerte az első pole-díjat és bizony ennek az elhódítása sem volt egy könnyű feladat. A szezon végén mindketten kivételesen jól versenyeztek! Ilyenkor a legnagyobb a nyomás, ilyenkor legnehezebb összetartani. Mindketten megmutatták, hogy képesek a bajnoki cím elhódítására és ez jó jel Nico számára!”

További tartalmak