Musorujsag
Élő Eredmények

„Elengedtem a gázpedált, bevágtam, és elkaptam Sebet. Remek volt!”

Red Bull
A mindig mosolygós Daniel Ricciardo a csapata hivatalos honlapján beszélt nagyszerű szezonjáról, legkedvesebb élményeiről, és pár olyanról is, amit legszívesebben elfelejtene…
Daniel Ricciardo ( Fotó:  Moy / XPB Images) Daniel Ricciardo ( Fotó: Moy / XPB Images)

Daniel Ricciardo. Harmadik helyen végzett a bajnoki összetettben, legyőzte négyszeres világbajnok csapattársát, három futamgyőzelmével pedig ő volt az egyetlen versenyző, aki a Mercedes párosán kívül nyerni tudott idén. Tette mindezt első Red Bullos évében. A mindig mosolygós fiatalember a csapat hivatalos honlapján beszélt nagyszerű szezonjáról, legkedvesebb élményeiről, és pár olyanról is, amit legszívesebben elfelejtene…

Volt néhány emlékezetes pillanatod 2014-ben. A győzelmek kiemelkednek ezek közül, vagy vannak kisebb momentumok is, amelyeket meg tudnál említeni?

Nehéz kérdés. De Hockenheim jó példa. Hatodik helyen végeztem. Elkerültem egy ütközést Felipe Massával az első körben, de közben visszacsúsztam majdnem a mezőny végére. Innen kellett felküzdenem magam egészen az elejéig, és közben nagyszerű csatát vívtam Fernando Alonsóval. Kemény menet volt.

Ennek ellenére hazudnék, ha azt mondanám, nem Kanada volt a legjobb élményem. Szerencsés vagyok, hogy nyertem pár futamot, de az első győzelmem mindennél élvezetesebb volt.

Sokat előztél idén. Melyik ezek közül a kedvenced?

Annak idején azt gondoltam, hogy a [Sergio] Pérez elleni manőver Kanadában. Amikor beletapostam a fékbe, komolyan azt hittem, hogy túlzásba vittem, és ki fogok csúszni a fűre. De végül is csak érintettem azt. Ma viszont már a Sebastian [Vettel] ellen Monzában végrehajtott előzésemet mondanám. Az valami olyasmi volt, amit előtte még soha nem próbáltam. Elemeltem a lábam a gázról, ívet váltottam és bebújtam mellé. Fantasztikus volt! A másodperc tört része alatt hoztam meg a döntést. Elengedtem a gázpedált, bevágtam, és elkaptam Sebet. Remek volt!

Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo ( Fotó:  Photo4 / XPB Images) Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo ( Fotó: Photo4 / XPB Images)

Melyik pálya feküdt a legjobban az RB10-esnek?

Monaco. Meglepetésemre a kocsi ott volt a legerősebb. Spában is jó volt, de ha választanom kell egyet, a legversenyképesebb mindenképp Monte-Carlóban volt. Egészen biztos vagyok benne, hogy ha sikerült volna jobban összerakni a körömet, sokkal közelebb lettünk volna a pole-hoz.

Hol futottad a legjobb időmérő edzésedet?

Abu-Dzabiban egész jól sikerült, boldog voltam. Austin is elég jó volt, no meg persze Kína.

A kedvenc kanyarod?

Az uszoda-kanyar (Piscine) Monte-Carlóban. Mindig ezt mondom, mert imádom azt a kanyart. Tulajdonképpen a Tabactól az uszodáig tartó szakaszt végig nagyon szeretem, hiszen ragyogó része a pályának.

Daniel Ricciardo ( Fotó:  Copyright: XPB Images) Daniel Ricciardo ( Fotó: Copyright: XPB Images)

Mi a legjobb abban, hogy a Red Bull csapatánál versenyezhetsz?

Az eredmény. A legjobb rész fent állni a dobogón. De az is nagy élmény, hogy számos remek emberrel kerülhetek kapcsolatba. Rengeteg híresség lóg velünk a boxutcában. Már találkoztam is néhánnyal a hőseim közül: például Chad Reeddel, aki egy ausztrál supercross versenyző. Rá nagyon sokáig felnéztem. De ott van még Valentino Rossi is, vagy éppen Dale Earhardt Jr.. Rájuk szintén példaképként tekintettem. Ezek fantasztikus élmények.

Az idei konstrukció nem uralta úgy a mezőnyt, mint az elődei. Ennek ellenére az RB10 a legjobb autó, amit valaha vezettél?

Határozottan. Nyilván azért mondom ezt, mert feljebb kerültem a rajtrácson, de részben amiatt az önbizalom miatt is, amit idén a kocsiban éreztem. Az RB10-essel a legkényelmesebb fékezni, előzni, és irányt váltani is azok közül az autók közül, amikben eddig ültem. Ezek a dolgok pedig azt jelzik, hogy amit vezetsz, az nagyon-nagyon jó.

További tartalmak