Musorujsag
Élő Eredmények

Red Bull: Ez buta hiba volt részünkről…

Adam Cooper
Túl naivan értelmezték a vonatkozó szabályokat, ennek volt köszönhető a Red Bull időmérős diszkvalifikálása – ismerte el a csapat tanácsadója, Helmut Marko.
Red Bull (Fotó: Holland / XPB Images) Red Bull (Fotó: Holland / XPB Images)

Sebastian Vettelt és Daniel Ricciardót pár órával az Abu-dzabi Nagydíj időmérő edzése után fosztották meg eredményeitől, mivel az FIA technikai delegáltja, Jo Bauer a kötelező vizsgálat során megállapította, a megengedettnél hajlékonyabbak voltak a két Red Bull vezetőszárnyának felső lapjai. Miután a versenybíróság úgy látta, szabálysértés történt, a két versenyzőnek vasárnap a bokszutcából kellett rajtolnia az év utolsó versenyén.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner, valamint technikai igazgatója, Adrian Newey később elégedetlenségüknek adtak hangot, megemlítve, hogy más csapatok hasonlóan rugalmas szárnyuk révén nagyobb előnyre tesznek szert, s még az FIA tesztjének hatékonyságát is megkérdőjelezték.

Az osztrák csapat tanácsadója, Helmut Marko ugyanakkor elismerte, ők hibáztak. „Ez egy buta hiba volt a részünkről. Azt mondanám, túl naivan értelmeztük a szabályokat. Azt gondoltuk, ez még belefér” – idézte az osztrákot Adam Cooper.

Noha a Red Bull szezonzárója nem alakult ideálisan (Daniel Ricciardo végül 4.-nek kapaszkodott fel, Sebastian Vettel azonban megrekedt a 8. helyen), Marko kiemelte, csapata így is elégedett lehet, mivel nagyot fejlődtek a szezon során. „Sokkal jobban sikerült az év, mint amire számítottunk. Nyertünk három versenyt, másodikak lettünk a gyártók bajnokságában, az egyéni tabellán harmadikak és ötödikek – szóval sikerült visszakapaszkodnunk. Stratégiai szempontból minden rendben volt, kihoztuk magunkból a maximumot, sokat tanultunk, harcolnunk kellett, és megtartottuk a motivációnkat. Ez kifizetődő volt.”

„Nagy a különbség a lóerők terén, így nem tudtuk teljes mértékben kihasználni a karosszériánkat, mert ha meredekre állítottuk volna a szárnyakat, nagyon nagy sebességet veszítettünk volna az egyenesekben. Ezért mindig kompromisszumra kényszerültünk. Szerintem egész jól csináltuk. Ha pedig volt esélyünk, bumm, lecsaptunk rá” – értékelt Marko, utalva Ricciardo kanadai, magyarországi és belgiumi sikerére, melyeket a Mercedes megingásait kihasználva ért el.

További tartalmak