Musorujsag
Élő Eredmények

A három évvel korábbi 16-szorosára emelkedtek a sportegyesületek támogatásai

mti
A három évvel korábbi összeg 16-szorosára, 24 milliárd forintra emelkedett idén a magyar sportegyesületeknek juttatott direkt támogatások összege - mondta Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója az "Egy nap az utánpótlásért" címmel, az Utanpotlassport.hu által rendezett konferencián, a Testnevelési Egyetemen.

„Olyan mértékű források érkeztek idén az egyesületekhez, amelyekről korábban álmodni sem mertünk” – jelentette ki az egykori olimpiai bajnok öttusázó. Felidézte hogy míg a TAO-támogatás 2011-es bevezetése előtt, évi közel másfél milliárd forintnyi támogatást könyvelhettek el a klubok, idén már több mint 24 milliárdot. Hozzátette: az ilyen léptékű növekedéséhez a 2013-ban bevezetett kiemelt sportágfejlesztési, valamint kiemelt edzői program is hozzájárult.

Fábián László – MTI Fotó: Soós Lajos

Fábián László azért is tartotta mindezt lényegesnek, mert szavai szerint a magyar sport legfontosabb „bástyái” az egyesületek. Az igazgató megígérte, hogy forrásokban 2015-ben sem lesz hiány, konkrét összeget azonban még nem tudott mondani, mivel a jövő évi költségvetést még nem véglegesítette a kormány.  „Bízunk benne, hogy a támogatás mértéke jövőre sem csökken, és ha ez teljesül, akkor a következő lépés az lesz, hogy a sportági szövetségek jó szakmai programokat állítsanak össze” – mondta. Megjegyezte, hogy a források emelkedésének már megvannak az első jelei, hiszen nemcsak az egyesületek, hanem az azokban sportoló utánpótláskorú és felnőtt versenyzők száma is emelkedett az elmúlt években. A sportigazgató szerint ezek alapozhatják meg a magyar sport 2020-as és 2024-es jó olimpiai szereplését.

Fábián László beszámolt a 2002-ben indult állami utánpótlás-nevelő Héraklész Programról, amelynek versenyzői tavaly 410, idén 356 1-8. helyezést értek el  Európa- és világbajnokságokon. Leszögezte, hogy nincs valódi visszalépés tavalyhoz képest, csupán arról van szó, hogy 2014-ben kevesebb világversenyt rendeztek, mint a megelőző évben. A sportágak közül a legnagyobb fejlődés utánpótlás szinten kajak-kenuban és úszásban tapasztalható, a legeredményesebb egyesületek pedig a 14-18 éveseknél a KSI, a Bp. Honvéd és az UTE, míg a 19-23 éveseknél a Bp. Honvéd, a KSI és a Vasas.

A konferencia felszólalói közül Pavlik Gábor, a férfi vízilabda-válogatott mellett évtizedekig dolgozó sportorvos úgy fogalmazott, hogy az utánpótlás-nevelésnek nem jó gyereksportolót, hanem eredményes felnőttet kell produkálnia, s ezzel a gondolattal egyetértett Zwickl Dániel, korábbi ötszörös serdülő Európa-bajnok, későbbi olimpikon asztaliteniszező is.

További tartalmak