Musorujsag
Élő Eredmények

A kiscsapatok senkinek sem hiányoznának?

blogf1.it
A Caterham és a Marussia sem fog hiányozni a Forma-1-nek, ha 2015-ben a két sereghajtó egyike sem lesz ott a rajtrácson – jelentette ki Jarno Trulli. Az olasz exversenyző szerint a királykategória vezetői akkor követtél el a legnagyobb hibát, amikor „elengedték” a nagy autógyártókat.
A Marussia és a Caterham küzdelme a 2014-es Olasz Nagydíjon (Fotó:  Batchelor / XPB Images) A Marussia és a Caterham küzdelme a 2014-es Olasz Nagydíjon (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Az elmúlt hetekben sokan kifejtették véleményüket a kisebb alakulatok csődjéről és arról, hogyan érintené a Forma-1-et, ha 2015-ben egyik sereghajtó sem tudna visszatérni. Többen kihangsúlyozták, hogy sok kiscsapat a múltban sem bírt megragadni a mezőnyben, így távozásuk korántsem lenne újszerű és komolyabb hatása sem volna a Forma-1-re.  A 2004-es Monacói Nagydíj győztese – aki maga is egy kisebb istálló, a Minardi színeiben kezdte pályafutását – csak részben egyetért ezekkel a kijelentésekkel; szerinte a korábbi sereghajtói különböztek a napjaink kiscsapataitól.

„Való igaz, a kisebb alakulatok mindig jelen voltak a Forma–1-ben” – idézte Trulli szavait a blogf1.it. „De régebben ezek jó csapatok voltak. Vegyük csak a Minardit. Mindig fiatal pilótáik voltak, de nem azért mert fizettek, hanem a tehetségük miatt. Ezen versenyzők legtöbbje aztán feljebb is lépett a ranglétrán, de tartok tőle, hogy a Caterham, avagy a Marussia pilótái sohasem lennének képesek ugyanerre. A legnagyobb hiba, amit az F1 elkövetett az volt, hogy hagyta elmenni a nagy gyártókat. Ekkor ért véget a sport aranykora, amelyben nekem is volt szerencsém versenyezni. Jelenleg más a helyzet. Van pár igazi csapat, de a többiek csak próbálnak életben maradni” – tette hozzá Trulli.

Az olasz egyetért a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökének, Jean Todtnak azon kijelentésével, miszerint az sem jelentene problémát, ha 2015-ben csak kilenc csapat sorakozna fel a rajtrácsra.„Sajnálatos módon Bernie Ecclestone-nak [a Forma-1 Menedzsment elnöke] igaza volt, amikor úgy nyilatkozott, hogy néhány istálló nagyon rosszul szervezett. Ezek az alakulatok nem adnak semmit a Forma–1-nek” – zárta gondolatait a 40 éves sportember.

További tartalmak