Musorujsag
Élő Eredmények

A számok mást ígértek: Grosjean szerint még van visszaút a Lotus számára

Autosport
Sokat hallhattuk bosszankodni a szezon folyamán Romain Grosjeant, ám a francia pozitívumot is lát az előző évben remeklő Lotus idei mélyrepülésében.
Romain Grosjean (Fotó: Charniaux / XPB Images) Romain Grosjean (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Az előzetes mérések nem ezt ígérték. Bizonyára még sokan emlékeznek Gerard Lopeznek, a Lotus többségi tulajdonosának a téli tesztidény során tett nyilatkozataira, melyekben arról győzködött mindenkit, szélcsatornai és szimulációs adataik azt mutatják, 2014-es autójuk rendkívül ütőképes lesz. A csapattól ehhez képest tavalyi konstruktőri negyedik helye és év végén szerzett dobogós helyezései után hatalmas visszaesést láthattunk. Romain Grosjean és Pastor Maldonado mindössze 10 pontot szenvedett össze, s a 8. helyen végzett. Ráadásul egyetlen alkalommal sem tudtak bejutni a legjobb hat közé.

A 2013-as szezon második felében brillírozó Romain Grosjean érezhetően nehezen viselte ezt a fordulatot: a szezon során számtalanszor hallhattuk kiábrándult vagy ingerült megjegyzéseit a csapatrádióban. Ma azonban már úgy látja, visszaesésük valamilyen szinten törvényszerű volt. „Az idei autó igazán rossz volt, ezt mindenki tudja. Ha visszatekintünk 2013-ra, szerintem akkor túlteljesítettük azt, amit normál esetben elvárhatunk magunktól. Ha nincs a Red Bull, az utolsó hat verseny közül valamennyit megnyertük volna, és ez olyan költségvetéssel, amivel mi rendelkezünk, rendkívüli eredmény” – magyarázta Grosjean az Autosportnak.

„Úgy vágtunk neki az idei évnek, hogy a szélcsatornai adatok nagyon jók voltak, és úgy gondoltuk, több csapatnál előrébb tartunk. Aztán jött az első teszt, és láttuk, hogy valami nem stimmel az autóval. De legalább tudjuk, a jövő évi autónál mire kell nagyon figyelni, valamint hogy mi fontos és mi nem. Már láttam az új autót, nagyon jónak tűnik. Tanultunk a hibáinkból, és minden, amit idén megtanultunk, csak segíthet a következő évben. Természetesen nem könnyű visszatérni egy ilyen nehéz év után, de odaérünk.”

Grosjean úgy véli, csapatuk teljesítményhanyatlásának köze van ahhoz a tényhez is, hogy fokozatosan elveszítették korábbi gyári státusukat a Renault-nál, mely gyártóval ez év végén aztán szakítottak is. „Szerintem még van bennünk potenciál. Hiszem, hogy ha három vagy öt kulcsembert tudnánk szerződtetni, azzal máris előrelépnénk. Másfelől amikor többen távoztak a csapattól, őket is pótolnunk kellett fiatalabb szakemberekkel, és nekik még időre van szükségük ahhoz, hogy bedolgozzák magukat. Ez már nem ugyanaz a csapat, ami volt 2005-ben és 2006-ban, mert azóta sokkal kisebbek lettünk. De úgy vélem, képesek vagyunk olyan autót gyártani, amivel dobogós helyeket tudunk szerezni és negyedikek, ötödikek lehetünk a gyártók bajnokságában. Talán a Williamsszel is harcba szállhatunk.”

Grosjean szerint ebben a Mercedes jövő évi erőforrása is segítségükre lesz. „A legjobb erőforrást kapjuk majd. Tudjuk, hogy jól működik és jobb is (mint a Renault-motor). Remélem, az autónk is rendben lesz” – zárta gondolatát a francia versenyző.

További tartalmak