Musorujsag
Élő Eredmények

Az osztrákok ellen kell kivívni a vb-szereplést

MTI
Az Európa-bajnoki hatodik, világbajnoki nyolcadik magyar női kézilabda-válogatott az osztrák csapattal találkozik a jövő decemberi, dániai, olimpiai kvalifikációs világbajnokság júniusi selejtezőjében.

Hogy mennyire kedvező volt a Papp László Arénában tartott vasárnapi sorsolás, azt jelzi, hogy a jelenlévő magyarok tapsoltak, amikor megtudták, ki lesz az ellenfél.

Vetési Iván, a hazai szövetség elnöke az MTI-nek elmondta: ez volt a legoptimálisabb, ami a sorsoláson történhetett.

„Az ellenfél legyőzhető, a második mérkőzés lesz nálunk, és nem kell sokat utazni” – jegyezte meg. Hozzátette: Izlandot a távolság miatt, az oroszokat, a szerbeket és a horvátokat pedig az erejük miatt szerették volna elkerülni.

Az is kiderült, hogy az első mérkőzést június 6-án vagy 7-én Ausztriában rendezik, s az egy héttel később esedékes visszavágó lesz Magyarországon. Az biztos, hogy a párharcban a várandós Görbicz Anita – akárcsak a most záruló kontinensviadalon – nem szerepelhet.

Németh András szövetségi kapitány és a várandós Görbicz Anita – MTI Fotó: Kovács Anikó

A vb-szereplés azért is különösen fontos, mert a vb-n lehet olimpiai selejtezőre jogosító helyezéseket szerezni. Amelyik csapat oda ki sem jut, vagy ott rosszul szerepel, annak csak akkor marad esélye az ötkarikás kvalifikációra, ha a mostani magyar-horvát Eb-n az élmezőnyben végzett. Az csak a 2015. december 5-20. közötti vb-n derül ki, hogy a magyarok Eb-hatodik helye mire elegendő. Mivel a magyar cél a 2016-os riói olimpia, a csapatnak gyakorlatilag kötelező megnyernie a vb-selejtezős párharcot.

A legutóbbi londoni olimpiáról éppen amiatt hiányzott a válogatott, mert – a németekkel szemben – elveszítette a vb-selejtezőt, és hasonló okból nem indulhatott a 2011-es brazíliai világbajnokságon.

A vb-selejtezős párosítások:
Ausztria-MAGYARORSZÁG
Franciaország-Szlovénia
Németország-Oroszország
Szerbia-Románia
Hollandia-Csehország
Ukrajna-Lengyelország
Montenegró-Izland
Norvégia vagy Spanyolország – Szlovákia
Horvátország-Svédország

A címvédő brazil és a házigazda dán csapat már biztos résztvevője a vb-nek, és hozzájuk csatlakozik majd a magyar-horvát közös Eb aranyérmese, azaz vagy a norvég, vagy a spanyol válogatott.

 

További tartalmak