Musorujsag
Élő Eredmények

Massa: Alonsónak ideje volt csapatot váltani

Autosport
„Nem volt már boldog a Ferrarinál, ha pedig nem érzed jól magad egy csapatnál, akkor ideje távozni”
Fernando Alonso Felipe Massa társaságában (Fotó: Charniaux / XPB Images) Fernando Alonso Felipe Massa társaságában (Fotó: Charniaux / XPB Images)

A Williams brazil pilótája, Felipe Massa úgy véli, Fernando Alonso csapatváltása éppen időszerű volt, hiszen már sem a spanyol, sem a Ferrari nem voltak képesek a legtöbbet kihozni egymásból.

A jövőre már a McLaren színeiben rajthoz álló kétszeres világbajnok szinte napra pontosan egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy elhagyja a Ferrari-istállót. A szakítás gyakorlatilag senkit nem ért meglepetésként, hiszen több mértékadó lap már hetekkel a bejelentés előtt kész tényként kezelte, hogy a Scuderia és a spanyol pilóta útjai 2015-től külön folytatódnak. Alonso egykori csapattársa, Felipe Massa is megerősítette, már jóval a hivatalos közlemény előtt nyilvánvaló volt, mi fog történni.

Mindenki tudta, hogy el fogja hagyni a Ferrarit, ezért nem volt valami nagy újdonság” – mondta a brazil az Autosportnak. „Bár láthattuk, hogy a csapat nem képes megadni neki azt az autót, amire vágyott, azt is észrevehettük, hogy már Alonso sem tud segíteni az istállónak a fejlődésben. Talán épp itt volt az ideje, hogy távozzon.”

Hogy a Ferrarinál bármi rosszabb lesz-e, esetleg jobb, nem tudom. Fernando talán a legjobb pilóta a mezőnyben, így kérdés, hogy a Ferrari képes lesz-e előrébb lépni nélküle. Várnunk kell és kiderül, de mindenképp a legjobbakat kívánom a csapatnak” – tette hozzá Massa.

Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója – aki a Renault-nál maga is együtt dolgozott Alonsóval – egyetért brazil versenyzőjével. „Nyilvánvalóan nem volt már boldog a Ferrarinál, ha pedig nem érzed jól magad egy csapatnál, akkor ideje távozni. Rossz helyen volt rossz időben, ami igazán sajnálatos, hiszen ez a fickó hihetetlenül gyors.”

Massa új márkatársáról, Valtteri Bottasról is ejtett pár szót és elmondta, Alonso és a finn vezetési stílusa nem is lehetne különbözőbb. „Nekem is és neki is [Bottasnak] jó, hogy a stílusunk nem tér el sokban. Rengeteg futamon használtunk nagyon hasonló beállításokat, és ha találtam valamit, ami működött, azt ő is láthatta. De ugyanez igaz fordítva is. Fernando nagyon agresszíven bánik az autó elejével, sokkal jobban használja az első abroncsokat, mint bárki a mezőnyből. De ez néha segít a kocsi hátsó traktusa szempontjából, ami bizonyos pályákon igen jól jön. Valtterinek teljesen más a vezetési stílusa.”

További tartalmak