Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso inkább hallgat

Speedweek
A Forma–1-es pilóták általában csendben ülnek és csak hallgatják Charlie Whitingot a versenyt megelőző eligazításokon. Fernando Alonso szerint jó okuk van rá…
Fernando Alonso ( Fotó:  Batchelor / XPB Images) Fernando Alonso ( Fotó: Batchelor / XPB Images)

A kétszeres világbajnok fellibbentette a fátylat egy talán kevesek által ismert kulisszatitokról. A spanyol elmondta, a filmekben látott (pl. a Rush című mozi Német Nagydíj előtti jelenete) parázs viták a pilóták között már régen nem megszokottak a versenyzői megbeszéléseken. Alonso elárulta, gyakran az újoncok is meglepetten tapasztalják ezt a tényt, hiszen az alacsonyabb kategóriákban még mindig jellemző a heves szópárbaj.

„Ez kicsit olyan, mint egyfajta csevegés az osztálytársak között. Én rendszerint inkább minden vitától és veszekedéstől távol tartom magamat, mert az évek alatt már megtanultam, hogy ez a megbeszélés csak puszta formaság” – mondta az abu-dzabi szezonzáró péntekjén az utolsó ferraris hétvégéjéről dokumentumfilmet forgató La Sexta című spanyol tévé kamerája előtt.

„Ha bármit mondasz, azzal csak azt éred el, hogy a versenyigazgató ingerültté válik. Ha pedig feldühíted őt és később érintett leszel valami olyan ügyben, amiben neki kell dönteni, akkor… Inkább csak ülök, lazítok és hallgatok. Ez egy idő után rutinszerűvé válik és már csak nézőként leszel jelen”

Alonso a csapatmegbeszéléseket ennél sokkal jobban élvezi. „Minden nehézség ellenére, amelyeket a hétvége során átélünk, érzem, hogy ebben a teremben mindenki azt szeretné, hogy a lehető legjobban alakuljon az utolsó versenyem. És ez rám is igaz: én is jól akarok teljesíteni.”

A spanyol utolsó hétvégéje a Ferrarival ugyanakkor nem indult jól: a pénteki második edzésen mindössze egyetlen kör megtétele után félre kellett állnia, ami meg is viselte őt. „Nem aludtam jól, de ez így megy, amikor valami aggaszt vagy valami miatt izgatott vagyok. A csütörtök igencsak stresszes volt. Az a nap igencsak igénybevett a Ferraritól való távozásom hivatalos bejelentésével, valamint a sok gondolattal, ami kavargott a fejemben. Nagyon sok emlék és érzés jött elő, és tudom, mennyire fontos az utolsó szabadedzés az időmérő és a verseny szempontjából. Ez ilyenkor mind ott kavarog a fejedben” – magyarázta a kétszeres világbajnok.

További tartalmak