Musorujsag
Élő Eredmények

Briatore: Alonso már belefáradt az ígérgetésbe

Motorsport.com
Fernando Alonso már 2013-ban eldöntötte, hogy elhagyja a Ferrarit, miután elege lett az állandó ígérgetésekből – árulta el menedzsere, Flavio Briatore.
Fernando Alonso ( Fotó:  Batchelor / XPB Images) Fernando Alonso ( Fotó: Batchelor / XPB Images)

Öt szezon után fordított hátat Maranellónak a kétszeres világbajnok a McLaren kedvéért, miután 2014-ben győzelem nélkül, mindössze két dobogós hellyel, egy kevéssé versenyképes autóval zárta idényét. Menedzsere, Flavio Briatore elárulta, védencének egyszerűen elege volt már abból, hogy a Ferrari képtelen ötről a hatra jutni. S ezt már 2013-ban megbeszélték a Scuderia elnökével.

„Szóban megállapodtak Luca di Montezemolóval, hogy ha a 2014-es autó nem elég jó, akkor viszlát. Csak egy kézfogásra volt szükség. Fernando már belefáradt az állandóan ismételt szólamokba, hogy »a következő autó majd nyerő lesz«” – idézte Briatorét a La Gazzetta dello Sport.

Az olasz azt is elárulta, ő és Alonso próbálta rábírni a Scuderiát arra, hogy vétózza meg a 2014-es motorszabályokat – mert szerintük így lett volna jobb esélyük a sikerre. „A gondot 2013-ban egyértelműen az aerodinamika jelentette, miközben a motorok terén a Ferrari egészen versenyképes volt. Aztán jött az ugrás az ismeretlenbe ezekkel a motorokkal. Alonso úgy érezte, a technikai személyzet megerősítése sem volt elég hatékony. A Ferrarinak a legjobbakra lenne szüksége, nem a 25. legjobbra” – mondta szemrehányóan az egykori csapatfőnök.

Noha a nyári pletykák szerint Alonso mindenekelőtt a domináló Mercedeshez vágyott, Briatore elárulta, velük „sosem voltak komoly tárgyalásaik”, és a spanyol azért választotta a McLarent, mert a Honda érkezésével komoly erőt látott projektjükben.

Az olasz menedzser azon találgatásokat is cáfolta, melyek szerint Alonso kérte a wokingiaktól, hogy Jenson Button legyen a csapattársa. „Ez belső tényezőkön múlt, melyek a szponzorációval kapcsolatosak. De örülünk, mert Jenson rendes és okos srác. Már dolgozott együtt korábban Fernandóval, a csapatomnál” – utalt Briatore arra, hogy a 2000-es évek elején mindketten a Renault versenyzői voltak. Érdekesség, hogy 2002-ben Buttont állandó státuszban, míg Alonsót tesztversenyzőként foglalkoztatták a franciák – ám a britnek a következő évben éppen azért kellett távoznia a csapattól, hogy helyet biztosítsanak a spanyolnak.

További tartalmak