Musorujsag
Élő Eredmények

Boston lesz az amerikai pályázó a 2024-es olimpiára

MTI
Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) úgy döntött, hogy az amerikai városok közül Boston pályázik a 2024-es nyári játékok megrendezésére.

A bizottság egész nap tanácskozott Denverben, hogy válasszon az amerikai jelentkezők közül. Lehetséges helyszínként Los Angeles, San Francisco és Washington is szóba került, de végül a keleti parti nagyváros mellett döntöttek. Larry Probst USOC-elnök a szavazás után csak annyit közölt, hogy meggyőződésük szerint Boston „hihetetlenül erős partner” lesz a nemzetközi pályázaton. A voksolás egyhangú volt, a beszámolók szerint a USOC mind a 15 tagja Bostonra szavazott. A pályázat sikeréhez erős anyagi támogatás is társult: az ötkarikás játékokkal foglalkozó insidethegames írása szerint egy tehetős üzletemberekből álló massachusetts-i csoport finanszírozta a kampányt, köztük Stephen Pagliuca, a Bain Capital vagyonkezelő menedzser igazgatója, a Boston Celtics profi kosárlabdacsapatának társtulajdonosa. A pályázati törekvésnek azonban akadt erős ellenzéke is: a „No Boston Olympics” elnevezésű csoportosulás például a jelentkezés ellen kampányolt, azzal érvelve – a jelek szerint hiábavalóan -, hogy egy olimpia sokba fog kerülni az adófizetőknek. A Boston Globe legfrissebb felmérése szerint a városlakók 47 százaléka támogatja, hogy legyen olimpia Bostonban, míg 43 százalékuk ellenzi azt.

Boston Celtics – TD Garden – fotó: EPA/John Cetrino

Az Egyesült Államok legutóbb 1996-ban Atlantában látta vendégül az ötkarikás játékok résztvevőit. Tavaly év végén Németország (Berlin vagy Hamburg) és Olaszország (Róma) után harmadikként jelentette be hivatalosan pályázási szándékát. Párizs és Isztambul, valamint Doha és a Dél-afrikai Köztársaság is érdeklődik a tíz év múlva esedékes csúcsesemény iránt. A Magyar Olimpiai Bizottság február 6-án tartja rendkívüli közgyűlését, amely arról hivatott dönteni, hogy Budapest pályázzon-e a rendezésre. Az amerikai pályázójelöltek közül Los Angeles 1932-ben és 1984-ben már rendezett nyári olimpiát, a többi város először adott volna otthont az eseménynek.

 

További tartalmak