Musorujsag
Élő Eredmények

A versenyző, aki kész volt „bunyózni” Räikkönennel és eltévedt első F3-as versenye előtt

F1Racing
Segrio Pérez a McLarennél eltöltött egy esztendő után kénytelen volt távozni a wokingiaktól. Új „otthonára” a Force India csapatában lelt és a sors iróniája, hogy a bajnoki ponttáblázaton végül épp mclarenes utódja, Kevin Magnussen előtt végzett, négy egységgel megelőzve a dánt. A brit F1 Racing magazin legújabb számában a szurkolók faggatták a dél-amerikai versenyzőt…
Sergio Perez ( Fotó:  Charniaux / XPB Images) Sergio Perez ( Fotó: Charniaux / XPB Images)

Szép emlékeid vannak a 2012-es Maláj Nagydíjról, vagy csak örülsz, hogy megúsztad a kiesést? [Pérez Alonsót üldözte, már a sarkában volt, mikor túl szélesen fordult az egyik kanyarban, így elveszítette győzelmi esélyét.]

Sergio Pérez: Természetesen jó emlékeim vannak. Forma–1-es pályafutásom első dobogós helyezése volt, és meg lehetett volna a győzelem is, de kicsúsztam. A körülmények nagyon trükkösek voltak. Összességében azonban nagyon szép emlékeim vannak a hétvégéről. Az egy olyan esemény volt, amire egész hátralévő életemben emlékezni fogok.

2015-ben az Autódromo Harmanos Rodríguez versenypálya ad majd otthont a Mexikói Nagydíjnak. Milyen emlékeid vannak erről az aszfaltcsíkról, egyáltalán versenyeztél már ott?

Pérez: Nincsenek túl jó emlékeim a pályáról. Tíz évvel ezelőtt jártam ott utoljára, akkor a nemzeti gokartbajnokság egyik állomása volt. Nagyon fontos verseny volt számomra, hiszen bizonyítani akartam a tehetségem az IndyCar-csapatoknak. Tizennégy éves voltam, és nálam kétszer idősebb pilóták ellen versenyeztem, külön engedéllyel. Még a futam előtt összeütköztem az egyik vetélytársammal, aminek az lett a jutalma, hogy elvették az engedélyem. Komoly küzdelmet vívtunk a versenyigazgatósággal, hogy hadd versenyezzek mégis, de nemet mondtak. Abba azért beleegyeztek, hogy az időmérőn részt vegyek, ahol megszereztem a 2. helyet, de aztán a rajtrácsra már nem sorakozhattam fel, mert elvették a gokartomat. Keményen küzdöttem, de végül fel kellett adnom. Viszont ez volt az a pont, amikor találkoztam Carlos Slimmel és a Telmex-szel. Felhívott és esélyt kínált, hogy Mexikón kívül versenyezzek. Belementem, szóval az volt az utolsó alkalom, amikor hazai közönség előtt szerepeltem.

Mi a kedvenc mexikói ételed?

Pérez: Tortas ahogadas. Ismered? Ez a kedvencem, a szülővárosomból, Guadalajaraból származik. Ezt az ételt hiányolom legjobban, mikor nem vagyok otthon. Kenyér, rengeteg erős szósszal a tetején, egy kis marhahússal és citrommal. Fantasztikus. Nagyon szigorú diétát tartok, de ha Mexikóban járok, biztos, hogy eszem egyet. Ehhez kétség sem férhet.

Miért Checo a beceneved?

Pérez: Mexikóban Chocónak becézik a Sergiót. Ez ugyanolyan, mint például a Franciscos, amit Franc-nak becéznek.

A silver vagy a gold tequilát kedveled jobban és miért?

Pérez: A goldot. Azt hiszem, pusztán a színe miatt. Nem vagyok nagy rajongója a tequilának, különben sem iszom túl sok alkoholt, de ha Mexikóban járok és elmegyek szórakozni, akkor a goldot választom. Ettől vagyok legkevésbé másnapos.

F1 Racing: Tisztán iszod, vagy koktélban?

Pérez: Limonádéval, úgy a legjobb.

A Force India gyakran gyorsabb volt 2014-ben, mint a McLaren. Milyen érzés volt ez?

Pérez (mosolyog): Remek! Mindig jó, ha megelőzöd azt a csapatot, amit épp otthagytál!

Bocsánatot kértél már Felipe Massától a Kanadai Nagydíjon történt ütközés miatt?

Pérez: Nem. Még mindig úgy gondolom, hogy az nem csak az én hibán volt. Ő is és én is hibáztunk.

Fontolgatod, hogy egyszer még visszatérsz a McLarenhez?

Pérez: Nézd, csak annyit mondhatok, hogy világbajnok akarok lenni. Ha a jövőben a McLaren ajánl nekem egy lehetőséget, amivel ez lehetségessé válik, akkor természetesen. Nem volt rossz kapcsolatom velük, nem is vesztem össze senkivel a csapatból, egyszerűen csak nem jött össze. Jó barátokat szereztem náluk.

Miért tűnik úgy, hogy a dél-amerikai pilótáknak – mint Maldonado, Montoya, Senna vagy épp te – kicsit „rosszfiús” személyisége van? Ez segít vagy épp hátráltat?

Pérez: Nem tudom, hogy segít-e. Amikor megérkezel a Forma–1-be, fontos, hogy ne veszítsd el a személyiségedet, és hogy kimond, amit érzel. Persze ezt nehéz megtenni ebben a közegben, de én mindig közlöm azt, amiről úgy gondolom, hogy közölnöm kell. Ez talán egyesekben kissé rossz képet fest rólam, de én őszinte akarok lenni a szurkolóimhoz.

Mit gondolsz Kimi Räikkönen kijelentéséről, aki azt mondta a 2013-as Monacói Nagydíjon történt esetetek után, hogy beveri a képed? Tisztáztátok már?

Pérez: Dühös voltam. Azt hiszem a bunyóra is készen álltam! A következő pár órában aztán lenyugodtam. Csak egy forró pillanat volt, semmi más. Nem beszélek túl sokat Kimivel, de ma már minden tisztább.

Kimi Räikkönen összecsapása a 2013-as Monacói Nagydíjon (Fotó: Schaber / XPB Images) Kimi Räikkönen összecsapása a 2013-as Monacói Nagydíjon (Fotó: Schaber / XPB Images)

Melyik a három kedvenc pályád?

Pérez: Monaco az egyik, hiszen hatalmas kihívást jelent. A szombati időmérő edzés az évad egyik legjobbja. Aztán ott van még Spa és Monza. Monza egy tradicionális helyszín, a tifosi pedig elképesztően szenvedélyes. Mindig élvezem, amikor ott versenyezhetek.

A Forma–1 már évtizedek óta nem látogatott el Mexikóba. Mekkora rajongótábora van hazádban a sportnak?

Pérez: Hatalmas. El sem tudod képzelni! Az emberek nagyon érdeklődőek. Óriási dolog, hogy a Forma–1 visszatér Mexikóba. Kiváltságosnak érzem magam, hogy ekkora támogatást kapok hazámtól. Amikor a McLarenhez igazoltam, mögém álltak, de mikor el kellett jönnöm, akkor is kitartottak mellettem. Ebben a tekintetben egyedülállónak érzem magam.

Ki volt a legbarátságosabb csapattársad?

Pérez: A legközelebbi barátom Kobajasi Kamui. Ő egy igazán vicces fickó. Jensonnal is jól kijöttem, de vele még jobban. Ez még most is így van, pedig már nem vagyunk csapattársak. Kamui ugyanolyan maradt. Mikor már nem versenyeztek egy az istállónál, akkor eltűnik a rivalizálás és a kapcsolatotok még jobbá válik.

Milyen valójában Vijay Mallya?

Pérez: Ő egy vidám ember. Folyton nevet. Amint bejön a motorhome-ba, máris tudod, hogy ott van.

F1R: Szokott viccet mesélni?

Pérez: Azt hiszem, ő maga a vicc. Nem kell vicceket mesélnie, hiszen a személyisége önmagában nagyon mulatságos. Nagyon jó ember és igazán érzelmes is, ha jó eredményt érünk el.

Sokszor versengtek testvéreddel, Antonióval? Ha igen, ki szokott győzni?

Pérez: Ha Mexikóban vagyok, állandóan versenyzünk egymással. Amint hazaérek, egyből megyünk is gokartozni. Talán négyszer is egy héten. Fogadni is szoktunk egymással és általában ötkörös futamokat vívunk. Legtöbbször én győzök.

Sergio, hová lett Martin Whitmarsh?

Pérez: Egyszerűen csak eltűnt. Mikor legutoljára beszéltem vele, azt mondta, hogy el fogja hagyni a McLarent. Jó lenne elérni őt.

Ebédeltél valaha Ron Dennisszel? Ha igen, miről beszélgettetek?

Pérez: Amikor a McLaren versenyzője voltam, Ron nem igazán volt része a csapatnak. Terveztük, hogy egyszer majd együtt ebédelünk, de nem jött össze. Nagyon sok dolga volt, de ő is egy humoros férfi.

Mik a terveid 2015-re? Megérdemelnéd a jobb folytatást.

Pérez: Szeretném megszilárdítani a helyem a csapatnál, csakúgy, mint a Saubernél tettem. (Az interjú még Pérez szerződéshosszabbítása előtt készült.) Nem olyan mókás évente csapatot váltani. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

Mennyire volt nehéz egyedül élned Németországban, mindössze tizenöt évesen?

Pérez: Képzeld el magad tizenöt évesen, amint mindent otthagysz! Felszállsz egy gépre, hogy elmenj, és az álmaidért küzdj, közben pedig magad mögött hagyod a barátaidat, a családodat és az otthonodat. A mexikóiakat nagyon erős kötelék fűzi a családjukhoz, így ez rendkívül nehéz volt. A versenyzés tekintetében persze nem, de a magánélet szempontjából nagyon.

Tagja vagy a Ferrari Versenyzői Akadémiájának. Miért hagytak figyelmen kívül, mikor pilótát választottak? Gondolod, hogy kaphatsz tőlük még egy esélyt?

Pérez: 2011-ben és 2012-ben voltam az akadémiájuk tagja. 2014-ben lehetőségem lett volna a Ferrarihoz menni, de aztán 2012-ben felvetődött egy ajánlat a McLarentől, hogy a következő szezonban náluk versenyezhetek. Martin Whitmarsh meggyőzött róla, hogy igazoljak hozzájuk, mert ott jó helyem lesz. Aztán később mégsem így lett. Ki tudja, talán kapok még egy esélyt a Ferraritól valamikor a jövőben.

Miért mentél Pembrey-be, első Forma–3-as versenyed előtt, mikor a futam Oulton Parkban volt? (a kérdést föltette: Russel Eacott, Egyesült Királyság)

Pérez: Á, Russel! A jó öreg csapatfőnökön a Forma–3-ból! Alapvetően hibáztam. Fiatal voltam és nem figyeltem. Ahelyett, hogy Oulton Parkot ütöttem volna be a navigációs rendszerbe, Pembrey-t sikerült. Hosszú út volt…

F1R: Tényleg felhívtad a csapatfőnököd és elmondtad neki, hogy épp most hajtasz át egy nagy hídon, mire ő megkérdezte, „Miféle nagy hídon?”

Pérez: Igen. Éppen Wales felé tartottam ekkor, de azonnal megfordultam. Már vártak rám, hiszen a szezon első versenye következett. De rég is volt… Örülök, hogy Russel még emlékszik rá!

Sergio Pérez és Jenson Button csatája a 2014-es Olasz Nagydíjon (Fotó: Photo4 / XPB Images) Sergio Pérez és Jenson Button csatája a 2014-es Olasz Nagydíjon (Fotó: Photo4 / XPB Images)

 

További tartalmak