Musorujsag
Élő Eredmények

Katar: A Forma-1-es versenyünk kedvező lenne az egész régió számára

crash.net
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) alelnöke, Nászer el-Attija nem ért egyet a Bahreini Nagydíj főszervezőjével, kinek véleménye szerint a Közel-Kelet még nem áll készen egy újabb Forma-1-es futam rendezésére – el-Attija úgy véli, a katari futam az egész régiónak jót tenne.
Kevin Magnussen a Bahreini Nagydíjon (Fotó: Charniaux / XPB Images) Kevin Magnussen Bahreinben (Fotó: Charniaux / XPB Images)

A közeljövőben Katar is szeretne Forma-1-es versenyt rendezni, arra viszont továbbra sincs garancia, hogy a közel-keleti állam be is kerül a világbajnokság menetrendjébe, a bahreini futam szervezői ugyanis megvétózhatják érkezését – legalábbis Bernie Ecclestone szerint. A futam ügyvezetője, Szalmán ibn Ísza Ál Halifa később cáfolta ennek az opciónak (amivel állítólag megakadályozhatják, hogy kettőnél több futam legyen a Közel-Keleten) a létezését, azt viszont elmondta: szerinte a térség még nem készült fel egy újabb F1-es futam rendezésére.

A Katari Motorsportszövetség (QMMF) első embere, Nászer el-Attija (aki nem mellesleg a Nemzetközi Automobil Szövetség alelnöki posztját is betölti) nem ért egyet Szalmán ibn Ísza Ál Halifa kijelentésével, szerinte ugyanis a katari verseny komoly lehetőség volna a térség számára. „Az egész régiónak jót tesz, ha van egy kis verseny az országok között” – idézi el-Attija szavait a Crash. „Mindenki azt akarja bizonyítani, hogy az ő futama a legjobb, ez pedig az én véleményem szerint jót tesz az államoknak. A GCC-t (Öböl Menti Együttműködési Tanács) piacát nyílt piacként kezelem. Itt nincsenek különösebb szabályok, egy nap akár tíz járatot is igénybe vehetsz Katar, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein között, ez pedig alaposan megkönnyíti az emberek közlekedését” – folytatja.

„Persze az igaz, hogy mi korábban más irányba mentünk a motorversenyekkel, hogy valami egészen különlegeset nyújtsunk ebben a régióban, de komolyan gondolkodtunk a királykategórián és több egyéb autóversenyei is” – teszi hozzá az elnök, kinek hazája 2004 óta fogadja a gyorsasági motoros világbajnokság mezőnyét. 2008-ban például itt rendezték a széria 1949 óta íródó történelmének első éjszakai versenyét, az utóbbi években pedig rendre Katar ad otthont a szezonnyitó viadalnak.

Noha az ország elsősorban motorversenyeiről híres, a múltban vendégül látta már többek között a GP2 mezőnyét is, a jövőben pedig az autóversenyek világában is letenné névjegyét. El-Attija most azt is elmondta, hogy jelenleg nemcsak a királykategória iránt érdeklődnek, hanem más rangos szériák iránt is: szívesen látnák például a Hosszútávú Világbajnokság (WEC) mezőnyét is. „A WEC iránt is érdeklődünk, a sorozat azonban kizárólag szerződést kötött Bahreinnel, szóval majd meglátjuk, engedik-e, hogy mi is versenyt rendezzünk. A Porsche GT-nek vannak versenyen Bahreinben és Katarban is, szóval közösen is tudunk dolgozni” – zárja gondolatait az FIA alelnöke.

További tartalmak