Musorujsag
Élő Eredmények

Beindul a nagyüzem: bemutatók, tesztek – a hét F1-es programja

Boxutca
Lassan véget ér a Forma–1 alig kéthónapos téli álma, s ezen a héten megkezdődik a csapatok felkészülése a 2015-ös szezonra. Bemutatók és tesztek – összeszedtük, mi vár ránk és a mezőnyre ezen a héten.
Nico Rosberg a Mercedes tavalyi bemutatóján (Fotó: Batchelor / XPB) Nico Rosberg a Mercedes tavalyi bemutatóján (Fotó: Batchelor / XPB)

A múlt héten már kaphattunk ízelítőt abból, milyen is lesz a 2015-ös F1-es szezon. Elsőként a Williams tett közzé pár képet (egyelőre csak számítógépes grafikát) új autójáról, majd Mexikóban a Force India leplezte le az idei évre szánt festését. Ezen a héten ugyanakkor beindul a nagyüzem: a csapatok többsége bemutatja autóját, vasárnap pedig elrajtol a szezon első téli tesztje is Jerezben.

január 29., csütörtök

A sort a McLaren kezdi, amely alakulat csütörtökön az interneten keresztül mutatja be idei autóját. Nagy várakozás előzi meg, vajon milyen festést kap a Honda-motorral ellátott MP4-30-as – de persze érdekes lesz 2007 után Fernando Alonsót újra McLaren-overallban látni. Jenson Button mindeközben hatodik évét kezdi meg a csapattal. Már az is eldőlt, kettejük közül a spanyol viheti először pályára az új autót.

január 30., péntek

Hasonló izgalmakat tartogat a Sebastian Vettellel erősítő Ferrari bemutatkozása is pénteken. Az olaszok szintén online prezentálják új autójukat a nagyközönség előtt. A teljesen megújult csapatnál a négyszeres bajnok mellett bemutatkozik a két új tesztversenyző, Jean-Éric Vergne és Esteban Gutiérrez is. A hírek szerint az egyelőre ismeretlen nevű autót Vettel viszi majd pályára elsőként.

január 31., szombat

A két internetes prezentációja után a Toro Rossóé lesz 2015 első igazi bemutatója. A Red Bull kistestvére már az első teszt helyszínén, Jerezben rántja le a leplet idei autójáról, az STR10-ről, mégpedig délután 17 órakor (helyi és magyar idő szerint is). A csapat két újonccal, Max Verstappennel és Carlos Sainzcal vág neki az idénynek.

február 1., vasárnap

Ezen a napon veszi kezdetét a négynapos jerezi gyakorlás, melyet azonban várhatóan újabb bemutatók sora vezet majd fel. Az már biztos, hogy a bajnoki címvédő Mercedes ekkor mutatja meg először a nagyközönségnek a W06-ost, és valószínű, hogy a többi csapat is ekkor tartja ceremóniáját – noha a Sauber, a Lotus és a Red Bull egyelőre hivatalosan még nem ismertette pontos programját, miként egyelőre az is kérdéses, a Williams a múlt heti képközzététel után tart-e valódi bemutatót is.

A spanyolországi gyakorláson ott lesz ugyan a Force India, a csapat két versenyzője azonban ekkor még csak a 2014-es autót vezetheti. Az új gép várhatóan a második tesztre, Barcelonára készül el, így annak bemutatóját február 19-ére tervezik. Távol marad a gyakorlástól a továbbra is bizonytalan sorsú Marussia (Manor) és a Caterham is. Ezen a héten ugyanakkor talán többet is megtudhatunk arról, rajthoz állnak-e az idei szezonban, vagy végleg be kell zárniuk.

Az istállók közül egyelőre hat ismertette jerezi tesztbeosztását, meglepetés sehol sincs: eddig valamennyi alakulat az aktuális versenyzőire bízta új autója bejáratását.

FRISS: Legutóbb a Williams jelentette be heti beosztását: az első két napot Valtteri Bottas kapta, míg kedden és szerdán Felipe Massa körözhet majd az FW37-tel.

Bemutatók:

Csapat Modell Időpont Helyszín
McLaren MP4-30 január 29. online
Ferrari SF15-T január 30. online
Toro Rosso STR10 január 31. Jerez
Williams FW37 február 1. ? Jerez
Mercedes AMG W06 február 1. Jerez
Sauber* C34 február 1. Jerez
Lotus* E23 február 1. Jerez
Red Bull* RB11 február 1. Jerez
Force India VJM08 február 19. Barcelona

*a csapat részéről megerősítésre vár

A csapatok eddig ismert tesztbeosztása

Csapat február 1. február 2. február 3. február 4.
Mercedes Rosberg Hamilton Rosberg Hamilton
Ferrari Vettel Vettel Räikkönen Räikkönen
McLaren Alonso Button Alonso Button
Toro Rosso Sainz Verstappen Sainz Verstappen
Sauber Ericsson Nasr Nasr Ericsson

További tartalmak